U moru očekivanih poskupljenja potrošače će obradovati pojeftinjenje osnovnih životnih namirnica, doznaje se iz izvora u više trgovačkih lanaca u BiH.

Iako su cijene i dalje više u odnosu na siječanj prošle godine, za razliku od prosinca, u siječnju će se šećer, ulje i brašno moći kupiti i za pola marke jeftinije, piše Dnevni Avaz.

Dobavljači su, naime, zbog nižih cijena sirovina snizili i nabavne cijene za trgovce pa se već krajem ovog mjeseca, nakon što se potroše zalihe, ova roba može očekivati po nižim cijenama.

Ovo je lijepa vijest imajući u vidu da je prošle godine evidentiran konstantni rast cijena robe široke potrošnje. Najskuplji mjeseci u prethodnoj 2012. bili su kolovoz i rujan kada je 25 kilograma brašna koštalo čak 26 KM.

Mesud Lakota, direktor Potrošačke zadruge “EuroBiH”, mišljenja je da su ovakva pojeftinjenja kratkog daha s obzirom na najave poskupljenja energenata i komunalnih usluga.

“Opet u BiH poskupljuje nafta i ovo najavljeno pojeftinjenje moglo bi biti kratkotrajno. Tržišna utakmica bi se morala odigravati korektnije”, smatra Lakota.

S druge strane, Gordana Bulić iz Udruženja potrošača u FBiH kaže da su stalna poskupljenja bila često nepotrebna pa je ovakav potez distributera i trgovaca i očekivala.

“Svakako je ovo pomak iako su cijene u odnosu na siječanj prošle godine i dalje više”, kazala je Bulić.

Ona je dodala da je i očekivala da u siječnju i veljači dođe do stabilizacije cijena jer bi rast izazvao pad kupovine i bili bi svi na gubitku, i potrošači i proizvođači. (SEEbiz)