Grupa Podravka koja uključuje tvrtke Podravka, Mirna, Belupo, Žito Ljubljana i druga inozemna društva, je u 2022. ostvarila neto dobit od 369,6 milijuna kuna, što je 19,5 posto više nego godinu prije, dok su prihodi porasli za 8,5 posto, na 5,03 milijarde kuna, izvijestili su iz kompanije.

Grupa Podravka je bila uspješna i u izazovnoj 2022. – ostvaren je rast prihoda i dobiti, povećane plaće i realizirane investicije, istaknuli su iz koprivničke kompanije u priopćenju.

Grupa Podravka (što uključuje Podravku d.d., Mirnu d.d., Belupo d.d., Žito Ljubljana i druga inozemna društva) u 2022. je ostvarila 5,03 milijarde kuna prihoda, što je rast za 395,3 milijuna kuna, ili 8,5 posto u odnosu na 2021. godinu. Operativna dobit prije amortizacije (EBITDA) iznosila je 707,2 milijuna kuna, što je, kao i kod neto dobiti, porast od 19,5 posto.

Rezultat grupe u određenoj je mjeri pod utjecajem jednokratnih stavki povezanih s prodajom nekretnina, naveli su iz Podravke, uz napomenu kako su i bez utjecaja jednokratnih stavki pokazatelji uspješnosti poslovanja bolji nego u 2021. godini.

Tako ističu da je normalizirana EBITDA grupe Podravka, iz koje je isključen utjecaj jednokratnih stavki, iznosila 627,7 milijuna kuna (3,3 posto više nego 2021.), dok je neto dobit, bez utjecaja jednokratnih stavki, dosegnula 311,1 milijun kuna ili 2,3 posto više nego 2021. godine.

U priopćenju se navodi kako su tržišne neizvjesnosti i rizici, osobito neizvjesnosti i rizici stvoreni ratom u Ukrajini, snažno utjecali na poslovanje grupe i tržišne okolnosti u kojima je poslovala.

Osim ograničene dostupnosti ili gubitka pojedinih tržišta, grupa je, osobito u segmentu Prehrane (Podravka, Mirna, Žito Ljubljana), bila izložena snažnom rastu cijena sirovina, ambalaže i energije. Ukupni troškovi sirovina, ambalaže i energenta u Prehrani, u 2022. bili su za 340,3 milijuna ili 24 posto viši nego u 2021. godini, ističu iz Podravke.

Pritom članice grupe Podravka, kako su naveli, nisu koristile mjere za ublažavanje rasta cijena energenata.

Grupa Podravka je tijekom 2022. realizirala investicije ukupne vrijednosti 396 milijuna kuna, više nego dvostruko u odnosu prema 2021. godini.

Iz kompanije podsjećaju i da su u 2022. dva puta povećavali plaće i primanja (prvo u ožujku i travnju, a drugo nakon dovršetka kolektivnih pregovora u prosincu), a kao rezultat toga su plaće i primanja radnika Podravke u prosincu 2022. bili za 18 posto veći u odnosu na prosinac 2021. U povećanje plaća i primanja koje je realizirano u 2022. uloženo je 76,5 milijuna kuna, a dio dogovorenih primanja isplaćivat će se i u 2023. godini, ističu iz Podravke.

“Prošla poslovna godina bila je puno teža i izazovnija nego što smo to očekivali na njezinu početku. Zato sam iznimno zadovoljna ostvarenim rezultatima jer odražavaju svakodnevnu usmjerenost cijelog kolektiva Podravke, Belupa i drugih članica grupe na svladavanje tržišnih izazova i problema kojih je u prošloj godini bilo mnogo”, rekla je u komenatu izvješća predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.

Istaknula je i kako su proteklu godinu obilježili napori za svladavanje tržišnih nestabilnosti koje je izazvao rat u Ukrajini, a koje su se osobito vidjele u snažnom i brzom rastu troškova sirovina, ambalaže i energije, uz ograničen pristup pojedinim tržištima.

“Rezultati pokazuju da smo pronašli dobra rješenja za brojne izazove s kojima smo se suočili u prošloj godini. Istodobno, uspjeli smo pronaći i nove tržišne prilike, zbog čega je više od 40 posto ukupnog porasta prodaje došlo od rasta prodaje u segmentu gastro kupaca”, rekla je Dalić.

Osobito je zadovoljna što su, u tako nepovoljnim tržišnim uvjetima, u planiranom roku provedene i sve investicije u modernizaciju. “Za to je trebalo puno energije, upornosti, znanja i iznimnog angažmana svih radnika Grupe Podravka, kojima i ovim putem zahvaljujem na tome”, poručila je Dalić.

Iz Podravke u priopćenju ističu i kako je pred njima još jedna godina puna neizvjesnosti.

“U kakvim ćemo okolnostima poslovati i živjeti u 2023. uvelike ovisi o daljnjem tijeku događanja u Ukrajini. No, naša snažna pozicija omogućuje nam da se brzo prilagođavamo promjenama, usporedno realizirajući svoje strateške ciljeve koji uključuju velika ulaganja i dovršetak važnih investicija te ustrajnost u provođenju naše nove strategije održivosti”, poručuju iz Podravke.

Unatoč pritiscima na troškove, Grupa Podravka je, kako podsjećaju, 2022. godine uložila gotovo 400 milijuna kuna u modernizaciju poslovanja, unapređenje uvjeta rada, uvođenje novih tehnologija i digitalizaciju, kako bi povećala efikasnost i energetsku učinkovitost. Dovršena je investicija u klimatizaciju svih proizvodnih pogona u Koprivnici i Varaždinu, modernizirane su linije Tvornice koktel peciva i Tvornice juha i Vegete u Koprivnici te u tvornici Kalnik u Varaždinu. Dovršena je izgradnja sunčane elektrane na krovovima nekih tvornica, što je trenutačno najveća sunčana elektrana na krovovima u Hrvatskoj. Prvi put nakon 18 godina Podravka je započela gradnju novog pogona, i to kroz proširenje Tvornice juha i Vegete. Digitalizirane su Tvornica juha i Vegete te Pekarna Maribor, a prema planu se provodi i projekt koncentracije pekarstva u Sloveniji. Jedan od najvažnijih strateških projekata u 2022. godini bila je i energetska i informatička rekonstrukcija poslovnog sjedišta Podravke u Koprivnici koje je obnovljeno prvi put nakon 43 godine. S obzirom na usmjerenost Podravke na održivo poslovanje, znatna ulaganja bila su u poljoprivrednu mehanizaciju i navodnjavanje kao put ka većoj samodostatnosti u proizvodnji.

Podravka je u 2022. godini dvaput povećavala plaće i primanja, navodi se također u priopćenju povodom objave rezultata. “Prvo povećanje plaća i primanja bilo je u ožujku i travnju, a drugo nakon dovršetka kolektivnih pregovora u prosincu. Rezultat tih mjera vidljiv je u kretanju visine prosječne plaće i primanja radnika Podravke kojima su prosječna neto primanja u prosincu 2022. veća od ostvarenih u prosincu 2021. za 18 posto. Iskoraci učinjeni u poboljšanju materijalnog položaja radnika u 2022. godini donijeli su Podravki i brži rast plaća od državnog prosjeka (koji je u prosincu iznosio 8,2 %), ali i inflacije (13,1 % u prosincu). Osim toga, svim radnicima Mirne, Podravke i Belupa u prosincu je isplaćena i jednokratna nagrada za uspješnost od dvije tisuće kuna.

U priopćenju zaključuju da grupa i u ovoj godini nastavlja s realizacijom zacrtanih strateških ciljeva, fokusirajući se na investicije, modernizaciju proizvodnih procesa, ulaganja u zaposlenike te održivi razvoj usmjeren na energetsku samoodrživost i poljoprivrednu samodostatnost.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!