vupik-poljoprivredna-proizvodnja-midiPoljoprivredna tvrtka Vupik, iz sastava koncerna Agrokor, u prvom je polugodištu ove godine ostvarila gubitak od 509,2 tisuće kuna, za razliku od istog razdoblja lani kada je poslovala s dobiti od 4,1 milijun kuna, podaci su iz financijskog izvješća koje je vukovarski Vupik objavio na Zagrebačkoj burzi.

Ukupni su prihodi Vupika iznosili 154,8 milijuna kuna i povećani su 42,5 posto, no ukupni su rashodi rasli brže, za 48 posto, na 155,3 milijuna kuna.

Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje, a ti su prihodi Vupika u prvom polugodištu ove godine udvostručeni, porasli su za 106 posto, na 113,3 milijuna kuna.

Po podacima iz izvješća, financijski su prihodi Vupika u prvom polugodištu porasli za 57 tisuća kuna, na 270 tisuća kuna, dok su financijski rashodi porasli za 5,9 milijuna kuna, na 14,6 milijuna kuna.

Iz Vupika u objašnjenjima izvješća ističu kako je rast prihoda od prodaje rezultat prodaje poljoprivrednih i stočarskih proizvoda, a rast rashoda objašnjava se utjecajem materijalnih ulaganja u poljoprivrednu i stočarsku proizvodnju.

I u drugom kvartalu ove godine, kako se navodi, nastavljena su ulaganja u proizvodnju, ponajviše u stočarsku i ratarsku, a u tijeku je i rekonstrukcija silosnih kapaciteta i pretovarne rampe. Po podacima iz izvješća, Vupik je krajem lipnja zapošljavao 672 osobe. (H)