omeksivaci-za-rublje-midiUz pomoć omekšivača rublje postaje mekše, mirisno, olakšava se glačanje, uklanja se statički elektricitet, a rublje je ugodnije za nošenje

Svi koji su se u današnje vrijeme susreli s pranjem rublja znaju da to nije tako naporan posao kao što je nekad bio.

Rublje se stavi u perilicu za rublje, dodaju se deterdžent za rublje, omekšivač, odabere se nekoliko tipki i za par sati imate svježe, čisto i mirisno rublje.

Mada bi neki od vas na prvu samo odmahnuli na spomen omekšivača za rublje i ustvrdili da oni uopće ne služe ničemu, iskusne domaćice se ipak ne bi složile.

Omekšivači ili oplemenjivači za rublje korisni su utoliko što nam njihovo korištenje daje mirisno i na dodir ugodno rublje. U nastavku saznajte kakva im je ponuda na hrvatskom tržištu.

ZA UGODNIJI OSJEĆAJ
Omekšivači za rublje su proizvodi namijenjeni omekšavanju, održavanju i osvježavanju odjeće i tkanina. U procesu pranja rublja u perilici oni se dodaju u zadnjoj fazi pranja, tj. pri ispiranju.

omeksivaci-za-rublje-lokacija-prodaje-graf-002Dodavanjem omekšivača rublje postaje mekše, mirisno, olakšava se glačanje, uklanja se statički elektricitet, a rublje je ugodnije za nošenje. Omekšivači mogu biti tekući ili u obliku tableta, koncentrirani ili nekoncentrirani.

U posljednjih je godinu dana (od srpnja 2010. do lipnja 2011. godine ), prema Nielsenovom mjerenju maloprodaje (bez cash&carry trgovina i diskontera), kategorija omekšivača za rublje ostvarila prodaju od 12,6 milijuna litara u vrijednosti od 163 milijuna kuna. Kategorija unatrag posljednjih godinu dana bilježi količinski (-1%) i vrijednosni pad (-5,7%).

PODJELA PREMA SASTAVU

Prema količinskom udjelu u kategoriji, vodeći proizvođači unatrag zadnjih godinu dana su Saponia (Ornel), Procter&Gamble (Lenor) i Henkel (Silan). U radu kategorije također sudjeluju privatne robne marke, zatim Unilever (Coccolino), Reckitt Benckiser (Quanto) te Erdal Rex (Frosch).

omeksivaci-za-rublje-kolicinski-udjeli-graf-001Osnovna podjela omekšivača za rublje je ona prema sastavu prema kojoj ih dijelimo na koncentrirane omekšivače, koji i čine većinu kategorije (97% ukupne količinske prodaje kategorije), i na nekoncentrirane omekšivače koji čine tek 3% kategorije. Prema veličini, najveći dio kategorije čine pakiranja do 1 l (57% ukupne količinske prodaje), dok pakiranja iznad 1 l čine preostalih 43 posto kategorije.

Pakiranja do 1 l u zadnjih godinu dana bilježe pad količinske prodaje, dok prodaja pakiranja iznad 1 l raste.

ŠIROKA DOSTUPNOST
Omekšivači za pranje rublja količinski se unatrag zadnjih godinu dana najbolje prodaju u supermarketima (301-2500 m2 prodajne površine), gdje se prodaje više od trećine ukupne kategorije, odnosno 36 posto, zatim u hipermarketima (iznad 2501 m2) gdje se realizira 22 posto prodaje, dok se 15 posto omekšivača plasira kroz velike trgovine mješovitom robom (101-300 m2).

Ne stoje loše niti srednje trgovine mješovitom robom (41-100 m2) sa 12 posto i drogerije s 11 posto prodaje, a najmanji dio kategorije omekšivača za rublje proda se u malim trgovinama mješovitom robom (0-40 m2), svega 4 posto.

Iako omekšivači za rublje nisu neophodni za održavanje rublja čistim, ipak je ljepše kada nam odjeća i posteljina fino miriše, bolje se osjećamo kad nam je odjeća koju nosimo mekana na dodir te kad nam grube tkanine ne nadražuju kožu.

NAPRAVITE VLASTITI OMEKŠIVAČ ZA RUBLJE
U posudu od barem 4 litre stavite 100 grama soda bikarbone i dodajte 100 ml destilirane vode te nakon toga polako počnite ulijevati alkoholni ocat – cca. 600 ml. Uslijed dodavanja octa, mješavina će početi ključati, budući da će doći do kemijske reakcije između octa i sode bikarbone. Pustite mješavinu da ključa nekoliko minuta kako bi se soda uspješno otopila. Zatim dodajte još pola litre vode, što će zaustaviti ključanje. Tek tada počnite miješati sastav kako biste dobili homogenu tekućinu, a u tom trenutku možete dodati i eterično ulje po želji (10-15 kapi). Za kraj izaberite posudu s čepom u koju želite pohraniti gotov proizvod te koristite ovaj omekšivač kao i svaki drugi, dakle otprilike jednu čašicu po pranju.


KRISTINA VRDELJA

nielsen-logo-potpis-wide