mercator-prodavaonica-ftdSlovenski maloprodajni lanac smanjio je profitne marže na domaćem tržištu kako bi nižim cijenama pomogao očuvati kupovnu moć potrošača pa je neto dobit u prva tri kvartala iznosila samo 17 milijuna eura

Neto dobit slovenskog maloprodajnog lanca Mercator u prvih devet mjeseci ove godine bila je za 3,2 posto manja u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. Iznosila je 17 milijuna eura. Pad dobiti posljedica je smanjene profitne marže, navodi se u izvješću o poslovanju objavljenom na internetskim stranicama Ljubljanske burze.

Prodaja je porasla za 6,7 posto, na 2,2 milijarde eura. Na domaćem, slovenskom tržištu rast iznosi 0,8 posto, a na stranim tržištima 16,2 posto.

“Poslovno okruženje bilo je lošije od očekivanja, posebno u trećem tromjesečju”, navodi se u popratnoj izjavi kompanije objavljenoj uz izvješće o poslovanju. U izjavi se navodi i da je kompanija smanjila profitne marže kako bi nižim cijenama pomogla očuvati kupovnu moć potrošača.

“Usprkos optimističnim očekivanjima i najavama gospodarskog oporavka s početka godine, pokazalo se da je kraj gospodarske krize još daleko. Vodeći indeksi, koji su indikator promjena u gospodarskom okruženju, u Europi su u trećem tromjesečju ponovno počeli padati, što najavljuje novu recesiju. Dodatno se zaoštrila i situacija na financijskom tržištu. Dodatno su se zaoštrile gospodarske okolnosti na svim tržištima na kojima poslujemo i to se negativno odrazilo na poslovanje Grupe Mercator”, navodi se u izjavi.

Mercatorova prodajna mreža obuhvaća Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Bugarsku i Albaniju.

U izvješću se ne navodi kakve će biti posljedice poslovanja u prva tri kvartala na cjelogodišnje rezultate. U prosincu prošle godine za 2011. najavljena je neto dobit od 41 milijuna eura.

Dionica Mercatora, čija tržišna kapitalizacija iznosi oko 640 milijuna eura, završila je trgovanje na Ljubljanskoj burzi u petak na 170 eura. Poslovni rezultati objavljeni su nakon zatvaranja burze. Glavni dionički indeks SBI porastao je 0,3 posto. (Bankamagazin)