Na Generalnoj skupštini tvrtke Henkel, koja je održana 4. travnja u Düsseldorfu, predsjednik Upravnog odbora Kasper Rorsted izvijestio je o uspješnoj izvedbi tvrtke u fiskalnoj 2013. godini.

Osvrćući se na izazovno ekonomsko okruženje istaknuo je kako je tvrtka ostvarila sve financijske ciljeve unatoč brojnim izazovima naglasivši kako je poslovanje dobro pozicionirano te je ponovno ostvaren kvalitetan rast.

Rorsted je također naglasio napredak u provedbi strategije tvrtke za razdoblje do 2016. godine. “U 2013. godini napravili smo još jedan korak u ostvarivanju vizije Henkela: postati globalni lider na području robnih marki i tehnologija. Odredili smo jasnu strategiju s ambicioznim ciljevima. Sada smo usmjereni na provedbu strateških prioriteta na globalnoj razini.”

Henkel je značajno poboljšao profitabilnost tijekom proteklih godina.

“Želimo da naši dioničari kroz više dividende osjete pogodnosti ove uspješne izvedbe. Stoga na Generalnoj skupštini predlažemo dividendu po preferencijalnoj dionici u visini od 1 eura i 22 centa. U usporedbi s prethodnom godinom ovo predstavlja povećanje od 28 posto”, izjavio je Rorsted.

Veći omjer isplate dividende i neto dobiti doseže 30 posto neto dobiti nakon oduzimanja manjinskih interesa te prilagodbe nepredviđenim stavkama, u usporedbi s prosječno 25 posto iz proteklih godina. U budućnosti će se isplata dividende kretati između 25 i 35 posto. Ovaj porast u omjeru isplate dividende i neto dobiti neće imati nikakav utjecaj bilo na stratešku fleksibilnost tvrtke Henkel ili na njenu konzervativnu financijsku strategiju.

Dr. Simone Bagel-Trah, predsjednica Vijeća dioničara i Nadzornog odbora, zahvalila je Upravnom odboru te svim zaposlenicima na predanosti i posvećenosti u 2013. godini.

Promatrajući tekuću fiskalnu godinu Rorsted je naglasio visoki stupanj nesigurnosti na tržištima kazavši kako politička situacija u istočnoj Europi nije jedini otežavajući čimbenik za predviđanje poslovnih kretanja u 2014. godini.

Komentirajući kretanja tečaja Rorsted je rekao da kratkoročno postoji mala vjerojatnost za bilo kakvo opuštanje. “Valute nekih od najvećih tržišta u razvoju će vjerojatno i dalje devalvirati. Negativne utjecaje ovoga vidjet ćemo prvenstveno tijekom prve polovine godine”, kazao je.

Nadalje, Rorsted je naglasio važnost tržišta u razvoju za daljnji razvoj Henkela: “Tijekom protekle četiri godine na tržištima u razvoju organski smo prosječno rasli gotovo 10 posto. Za usporedbu, organski rast na zrelim tržištima bio je samo 2 posto”.

Istodobno naglasio je izazov koji predstavljaju tržišta u razvoju: “Vidimo kako volatilna ova tržišta mogu biti. Visok rast neizbježno prati određeni stupanj rizika. Ali ovo ne mijenja ništa u našoj strategiji – zapravo, upravo suprotno. Odlučni smo izravno se suočiti s izazovima”, zaključio je predsjednik Upravnog odbora Henkela.