19.7 C
Zagreb
Nedjelja, 21. srpnja 2024., 04:22
VijestiZemljaHGK: 1. Nacionalno ocjenjivanja hrvatskih vina "Vina Croatia"

HGK: 1. Nacionalno ocjenjivanja hrvatskih vina “Vina Croatia”

hrvatska vina midiPrvo nacionalno ocjenjivanja hrvatskih vina pod nazivom “Vina Croatia” u organizaciji Udruženje vinarstva HGK održat će se od 24. do 26. studenoga ove godine u HGK, a rezultati istraživanja bit će predstavljeni na 10. VINOcomu – međunarodnom festivalu vina i kulinarstva 27. studenoga u hotelu Esplanade Zagreb.

Na konferenciji za medije bilo je riječi o ovogodišnjoj berbi grožđa, stanju na tržištu vina u Hrvatskoj te planovima za inozemna tržišta i daljnjem razvoju i strategiju brenda Vina Croatia – Vina Mosaica.

“Krovno Udruženje vinarstva pri HGK koje okuplja proizvođače vina od 2011. godine pokriva sva događanja u ovom sektoru na nacionalnoj razini. Hrvatska gospodarska komora nam je vrlo korisna i neophodna za ostvarivanje naših zamisli, želja te prava koja moramo formulirati u području vinarstva, a osobito u nacionalnoj promociji vina u inozemstvu”, rekao je novi predsjednik Udruženja vinarstva HGK Gianfranco Kozlović.

“Nedostatak nam predstavljaju mogućnosti za nastup na stranim tržištima jer još nismo dovoljno brendirani te nas u inozemstvu ne doživljavaju dovoljno ozbiljno. To smo naslijedili, a uradit ćemo najbolje što možemo kako bi se to promijenilo u sljedećem razdoblju. Imamo tradiciju i tržište koje nam je vjerno, nastupima na vanjskim promocijama pridonosimo prepoznatljivosti hrvatskih vina, a osobito je važno da proizvođači vina dođu u povoljniji položaj”, istaknuo je Kozlović napomenuvši kako je hrvatski adut spajanje vina s turizmom te da se naglasak treba staviti na kvalitetu vina koje mora imati i određenu cijenu, a turizam u tome može pomoći.

“Udruženje vinarstva HGK iniciralo je prvo ocjenjivanje hrvatskih vina s ciljem daljnje promocije hrvatskih vina, ali i jačanja konkurentnosti proizvoda vina na tržištu s preporukom potrošačima“, istaknuo je poslovni tajnik Udruženja Igor Barbarić napomenuvši kako će se ocjenjivati vina domaćih vinarija u osam kategorija, a ocjenjivanje će provesti domaći i strani enolozi i sommelieri iz Njemačke, Engleske te susjednih zemalja, a izradit će se i brošura s preporukama hrvatskih vina te gdje se mogu kupiti. Tim će se ocjenjivanjem dobit ponajbolja vina u ovoj godini koja će slati i na vanjska ocjenjivanja.

“Na ocjenjivanje hrvatskih vina treba gledati pozitivno. Bit ćemo zadovoljni ako pristigne velik broj uzoraka vina, a ocjenjivanje će biti i dobro iskustvo za organizatore”, rekao je Kozlović.

Kroz jedinstvenu strategiju i brend hrvatska vina pod nazivom Vina Croatia – vina Mosaica Udruženje vinarstva HGK osim promocije na Londonskom međunarodnom sajmu vina te Vinexpo Bordeaux, u planu ima promociju i na trećim tržišta: SAD-a, Srbije, Švicarske te Kanade, a hrvatske vinarije teže i jačem nastupu na tržištu Japana, Republike Koreje i Indonezije, objasnio je Barbarić te napomenuo da će se i sljedeće godine organizirati konferencija Vino je zdravlje, s porukom da je vino zdrav proizvod u umjerenim količinama.

Direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Božica Marković ističući ovogodišnju izvrsnu berbu grožđa, za razliku od prošlogodišnje koja je za većinu vinara bila loša, naglasila je kako je Udruženje vinarstva HGK od 2014. godine punopravan član Europskog vinskog udruženja, koje zastupa EU proizvođače i trgovinu vinom. Europsko vijeće je odradilo dobar posao u skladu s dokumentima koje je usvojio Europski parlament te trošarina na vina i dalje iznosi nula, a i dalje postoji prostor za reklamiranje vina. Marković je napomenula i novi Pravilnik za označavanje vina koji će biti usvojen na tijelima Udruženja vinarstva te Upravnog odbora HGK.

U Hrvatskoj je ukupno 20.941 ha vinograda, prosječna veličina vinograda iznosi 0,26 ha, a prosječna veličina vinograda po gospodarstvu 0,51 ha. Proizvođača grožđa je 41.118. Površina vinograda po regijama: Slavonija i Hrvatsko Podunavlje – 30,5 ha, Bregovita Hrvatska – 22,2 ha te Hrvatska Istra i Kvarner te Dalmacija – 47,3 ha. Najvažnije su sorte graševina, malvazija istarska, plavac mali crni i ostale sorte.

U prometu je vina 1624 proizvođača, a proizvodnja vina je 575.389 hl. U prometu vina sa zaštićenom oznakom izvornosti je 75 posto vina, dok je vrijednost proizvodnje vina 7,3 posto vrijednosti ukupne poljoprivredne proizvodnje. Prošle je godine uvoz vina u Hrvatsku iznosio 22,5 milijuna litara u vrijednosti od 32 milijuna USD, dok je izvoz bio 3,5 milijuna litara u vrijednosti 15,5 milijuna USD.

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...