Važeći Zakon o Hrvatskoj gospodarskoj komori jedan je od najstarijih propisa u nacionalnom pravnom sustavu i s obzirom na tridesetogodišnje razdoblje primjene sigurno zahtijeva izmjene, odnosno prilagodbu suvremenom gospodarskom i društvenom trenutku, komentirali su iz HGK nakon što je Vlada u saborsku proceduru uputila prijedlog novog Zakona o Komori.

“Kao i dio država članica Europske unije, Hrvatska je ustrojila nacionalnu komoru po javno-pravnom modelu i tako svim članicama na načelu solidarnosti i bez obzira na njihovu tržišnu snagu osigurava pristup velikom broju usluga. Ovim Prijedlogom zakona namjerava se sve članice iz 1. Skupine, koje čine 97 posto ukupnog broja članica Komore, osloboditi plaćanja obvezne članarine”, pojašnjavaju.

Dodaju također kako su posljednjih godina proveli značajan dio reformi unutar institucije, smanjili broj zaposlenih, digitalizirali komoru i podigli efikasnost, no svakako su spremni za daljnje korake te u skladu s novim zakonskim okvirom dužni povećavati kvalitetu usluge Komore.

“Komora je spremna nastaviti davati podršku poduzetnicima, poboljšavati postojeće i razvijati nove usluge te zauzeti proaktivnu ulogu u promjenama koje se očekuju od hrvatskih institucija i gospodarstva”, zaključuje se u priopćenju HGK.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!