higijenski ulosci midiNe iznenađuje prednost koju pred ostalim formatima imaju drogerije u kojima se proda svaki treći proizvod ove kategorije, pogotovo ako se zna koliko je drogerijski format popularan među ženskom populacijom

Higijenski ulošci i tamponi u posljednjih su godinu dana (siječanj 2014. – prosinac 2014.) ostvarili zamjetan pad prodajnih pokazatelja.

Ukupno je u tom periodu prodano nešto više od 14,5 milijuna komada ovih proizvoda, što je smanjenje od 4,7% u odnosu na prethodnih 12 mjeseci, dok je vrijednosna prodaja, slično tome, zabilježila pad od 5,2% zaustavivši se na iznosu od malo iznad 203 milijuna kuna.

ulosci i tamponi leadNavedeni podaci o prodaji, bitno je reći, ne obuhvaćaju veleprodaju, ljekarne, Cash&Carry ni diskontne trgovine (Lidl).

SUBJEKTI I PRODAJNI OBJEKTI
Kategorija higijenskih uložaka i tampona uključuje dnevne higijenske uloške, higijenske uloške te tampone. Kategorija ne uključuje ostale uloške (poput sredstava za prevenciju inkontinencije).

ulosci i tamponi graf 2Vodeći proizvođači po vrijednosnom udjelu su Johnson&Johnson (Carefree, o.b.), Lola Ribar (Lola Lady), Procter&Gamble (Always, Discreet, Naturella, Tampax), SCA (Libresse) i trgovačke robne marke.

Spomenuti proizvođači su navedeni abecednim redom, a od robnih marki izdvojene su samo one poznatije.

ulosci i tamponi graf 1Osvrnimo se na važnost tipa prodajnog mjesta (vrijednosna prodaja) za higijenske uloške i tampone. Ne iznenađuje prednost koju pred ostalim formatima imaju drogerije u kojima se proda svaki treći proizvod ove kategorije, pogotovo ako se zna koliko je drogerijski format popularan među ženskom populacijom.

Supermarketi drže korak s udjelom od 24%, važne su i velike trgovine mješovitom robom s 14%, hipermarketi s 13% te srednje trgovine mješovitom robom s 10%, dok se u malim trgovinama mješovitom robom kupuje samo kada to nalaže prijeka potreba (5%).

Podjela prema vrsti proizvoda otkriva dominaciju higijenskih uložaka na koje odlazi 72% ukupne prodaje kategorije. Ostatak su podijelili dnevni higijenski ulošci (19%) i tamponi (9%).

Božica Habajec, Client Executive
bozica.habajec@nielsen.com
nielsen-logo-potpis-wide