HOK: U krizama su najranjiviji mali i srednji poduzetnici

U slučaju značajnijih negativnih posljedica širenja koronavirusa na gospodarstvo, kompenzacijske mjere su nužnost, smatraju u Hrvatskoj obrtničkoj komori

Situacija nastala globalnim širenjem korona virusa već ima utjecaj na svjetsku, ali i domaću ekonomiju. Ako kriza potraje država će morati uvesti mjere za smanjenje negativnih posljedica na gospodarstvo, poručili su iz Hrvatske obrtničke komore.

“Pokazalo se da su Vlada i Krizni stožer pravovremeno reagirali na epidemiju širenja korona virusa te da je situacija za sada pod kontrolom. Krizni stožer je brzom reakcijom na zahtjev Hrvatske obrtničke komore propisao ujednačeno postupanje prema vozačima, koji su se prvi suočili s problemima u obavljanju svog posla. Jednako tako se nadamo da će Vlada imati razumijevanja i žurno donijeti kompenzacijske mjere koje će gospodarstvenicima omogućiti redovan nastavak poslovanja”, dodaju.

Smatraju kako je donošenje takvih mjera osobito važno za male i srednje poduzetnike – oni su prvi na udaru i najranjiviji u ovakvim situacijama. Stoga će HOK predložiti konkretne mjere kako bi maksimalno zaštitila obrtnike.

“Hrvatska obrtnička komora zalaže se za to da HZZO radnicima isplati 100% iznos plaće u slučajevima izolacije radnika koji su u istoj isključivo zbog obavljanja radnog zadatka tj. smatramo da je navedeno potrebno tretirati kao povredu na radu sukladno članku 55. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju. Nadalje, tražit ćemo odgodu plaćanja mjesečnog predujma poreza i prireza na dohodak, poreza na dobit po obračunu za 2019. godinu, otpis kamata prema državnom proračunu, mjere za očuvanje radnih mjesta (smanjenje doprinosa, izvanrednu preraspodjelu radnog vremena npr. četverodnevni radni tjedan), nove programe kredita HBOR-a i HAMAG BICRO-a za krizna obrtna sredstva, dodatni popust na ENC za sve obrtnike. Također tražimo osnivanje interventnog fonda za pomoć (pružanje subvencija) poduzetnicima kao i uključivanje jedinica lokalne samouprave u pružanje privremenih mjera pomoći gospodarstvu i to smanjenjem naknade za korištenje javnih površina, smanjenjem komunalne naknade, smanjenjem poreza na potrošnju i sličnih davanja.”

Hrvatska obrtnička komora će nakon obrade podataka ankete o utjecaju korona virusa na obrtništvo zaključiti koje su još mjere obrtnicima značajne i kroz dijalog s predstavnicima Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Ministarstva financija predložiti mjere obeštećenja ili rasterećenja za obrtnike, zaključuje se u priopćenju.