Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) u srijedu je zatražila da se hrvatsko meso u trgovini obilježi “nadstandardnom oznakom” kako bi kupac točno znao da kupuje domaći proizvod.

“Trenutno imamo situaciju da trgovci stavljaju svoje ime na mjesto proizvođača na deklaraciji, što nije istina. Kada na deklaraciji koja je zaljepljena na mesu piše da je proizvođač u Vukovarskoj ili Slavonskoj aveniji, a svi znate da tamo nema farme, onda se ta deklaracija treba hitno mijenjati, jer na njoj treba pisati tko je proizvođač, odnosno o kojoj farmi se radi”, istaknuo je Zvonko Širjan iz HPK na konferenciji za novinare nakon sastanka s državnim tajnikom u Ministarstvu poljoprivrede Željkom Kraljičkom.

Kraljičak je izjavio u Hrvatskoj vrijedi ono što i na razini EU-a – deklarira se proizvođač koji proizvod stavlja na tržište, jer on jamči za zdravstvenu sigurnost i ispravnost tog proizvoda.

U Ministarstvu poljoprivrede intenzivno se radi na tome da se što bolje i kvalitetnije označi hrvatski prehrambeni proizvod. Traži se rješenje kako domaći proizvod označiti tako da ga kupac prepozna i da to bude vidljivo, a kako bi potrošač bio siguran da je kupio hrvatski proizvod, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu.

Kraljičak je ponovio da Hrvatska ima jedan od najsigurnijih sustava kada je u pitanju nadzor zdravstvene ispravnosti hrane, što je vidljivo iz toga da niti jedan proizvod koji je izvezen nije vraćen.

Na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede bilo je riječi i o problemima vezano uz poljoprivredno zemljište, jer je, kako su upozorili iz HPK, nekim poljoprivrednim gospodarstvima koja se bave stočarstvom iz ARKOD sustava ispisano 20.000 hektara površina.

Komora podržava nastojanje ministra poljoprivrede da se uvede red u nezakonito korištenje poljoprivrednog zemljišta, ali ne na štetu stočara koji su uredni i koji nisu svojom krivnjom dovedeni u ovaj položaj, poručili su predstavnici HPK.

Riječ je o šumskom zemljištu odnosno pašnjacima kojim su ovlaštene upravljati Hrvatske šume, koje su, pak, odlučile same raspolagati tim zemljištem i staviti ga u šumsko-gospodarske osnove. Državni tajnik Kraljičak objašnjava da je riječ problemu koji se vuče od 2015. godine, ali i kako se ne radi o 20.000 hektara već o 7.000 hektara i 440 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kojima su izbrisani dijelovi njihovih čestica.

Ti su korisnici sporne čestice “upisali na temelju dva svjedoka ili bez svjedoka, znači nisu ušli u posjed na temelju natječaja”, tvrdi Kraljičak, uz podatak da je vrijednost potpore koja se mogla dobiti po jednom hektaru bila i do tisuću eura.

“Hrvatske šume su krajem prošle godine izvijestile da se na tih 7.000 hektara ili 19.000 čestica neće moći ponoviti natječaj, jer prema šumo-gospodarskim planovima nije dozvoljeno pašarenje te su dijelovi ARCOD čestica izbrisani”, rekao je Kraljičak. (Hina)