Konferencija u Opatiji i ove godine okupila je tristotinjak predstavnika nadležnih tijela, znanstvenih i stručnih institucija iz Hrvatske, EU, SAD i regije kako bi se predstavile novosti, ali i raspravili dosad poduzeti koraci u području sigurnosti i kvalitete hrane.

POZ_0349“Sigurnost, zdravstvena ispravnost, kvaliteta proizvoda i zdravlje građana na prvome su mjestu. Sustav kontrole radi dobro jer nismo imali nijedan incident vrijedan spomena s neispravnom hranom”, rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina otvarajući u Opatiji 9. Konferenciju o sigurnosti i kvaliteti hrane koju organizira Hrvatska gospodarska komora pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravlja.

“Hrvatska je GMO free zemlja. Ako neka izuzeća komisija dopusti, one moraju biti potvrđene od zemalja članica. Mi stojimo pri svome stajalištu i sigurni smo da u prehrambenom sektoru i ponudi proizvoda za naše građane se vodimo time da sljedivost od farme do stola, od proizvođača do potrošača, mora biti siguran tako da imamo vrhunski proizvod koji nudimo našim građanima i tu je vrlo važna karika izbor samih potrošača koji će izborom hrvatskog proizvoda s jedne strane dati poticaj hrvatskom gospodarstvu i poljoprivredi, a s druge strane biti sigurni da imaju vrhunski i kvalitetan proizvod”, istaknuo je ministar Jakovina dodavši kako Ministarstvo kontinuirano radi na unapređenju sustava sigurnosti i kvalitete hrane te na službenim kontrolama u tom području.

Ministar je također rekao kako smo ulaskom u EU svjesniji sve veće konkurencije na tržištu, pri čemu je najbolje oružje kvaliteta proizvoda. Jedna je od mogućnosti, poručio je, proizvodnja proizvoda dodane vrijednosti kao što su tradicijski proizvodi kojima Hrvatska obiluje, koji su već prepoznatljivi na domaćem tržištu, a takvima ih treba učiniti i na europskim i međunarodnim tržištima.

Od našeg ulaska u EU do danas 12 je proizvoda u postupku zaštite i registracije njihova naziva na EU razini, a njih 5 ima zaštićeni naziv na nacionalnoj razini.

Potpredsjednik HGK Ivan Škorić istaknuo je kako je proizvodnja hrane važna za ukupno gospodarstvo RH. Prehrambeno-prerađivačka industrija najveći je proizvodni sektor u Hrvatskoj prema prihodima i dodanoj vrijednosti te istodobno i najveći poslodavac.

Za izlazak na unutarnje tržište EU i vanjska tržišta važno je poznavati svjetska tržišta, legislativu, rad s velikim kompanijama i maloprodajnim lancima, ali istodobno, rekao je Škorić, poznavati vanjskotrgovinsko poslovanje i međunarodno okruženje. HGK, kao najstarija gospodarska institucija u zemlji, posjeduje akumulirano znanje koje stavlja na raspolaganje svim svojim članicama.

Paolo Caricato iz Uprave za sigurnosti hrane u Europskoj komisiji najavio je promjene u EU zakonodavstvu o sigurnosti hrane od kojih je važnija najava povratka korištenju životinjskih proteina u stočarstvu i peradarstvu, naglasivši strožu kontrolu kako se ne bi ponavljala greška iz prošlosti – kanibalizam.

Božica Rukavina, pomoćnica ministra poljoprivrede, govorila je o aktualnostima u području kvalitete hrane u RH te istaknula novitet u Zakonu o poljoprivredi kojim se nakon 20 godina postavlja temelj za doniranje hrane potrebitima.

Predstavila je i novi Pravilnik o prirodnim mineralnim, prirodnim i izvorskim vodama. Razlika, u odnosu na raniji , je što je to sada trajno rješenje, samo se svakih pet godina moraju dostaviti podaci o kvaliteti voda. Prije je vrijedilo 5 godina. Donesen je i novi Pravilnik o medu kojim pelud postaje sastavni dio meda , a ne sastojak.

Također umjesto EZ potrebno je pisati EU. Zakon o informiranju potrošača o hrani podrazumijeva obvezno označavanje hranjivih vrijednosti hrane. Ono što je novo jest obveza navođenja zemlje podrijetla ili mjesta podrijetla za svježe, rashlađeno i smrznuto svinjsko, ovčje i kozje meso te meso peradi.

Rukavina je predstavila i Pravilnik o informiranju potrošača o nepretpakiranoj hrani kojim se mora jasno istaknuti za hranu koja je odmrznuta prije prodaje da je bila smrznuta. Obavezan je i popis sastojaka na određenoj hrani.

Donald Prater, v.d. direktora Food Safety Modernization Act (FDA) pozvao je hrvatske gospodarstvenike na izvoz u SAD, naglasivši da je bitno da proizvodi kakvoćom zadovoljavaju standarde koje imaju jednaki proizvodi s njihova tržišta.