U ovoj kategoriji u posljednje su dvije godine na televiziji nastupila tek dva oglašivača – Unilever (Dove) i Saponia (B-Safe), zabilježivši zavidne stope rasta po svim pokazateljima

woman-smelling-fragrant-liquid-soap-store-51393510Analiza oglašavanja kategorije “Sapun” provedena je na TV postajama (HTV 1, HTV 2, Nova TV, RTL, Doma TV, RTL 2) za ciljnu grupu Total 4+.

Ta grupa uključuje sve pojedince u Republici Hrvatskoj starije od četiri godine (maksimalni doseg oglašavanja obuhvaća 4.095.883 potencijalnih recipijenata), koji u kućanstvu imaju barem jedan ispravan TV prijemnik.

Istraživanje je provela tvrtka AGB Nielsen istraživanje medija d.o.o. s ukupno 1.160 instaliranih peoplemetera, dok je veličina panela 810 kućanstava.

Varijable u analizi su Eq. GRP na ciljnoj grupi Total 4+. GRP je pritom zbroj ratinga svakog individualnog spota. Eq. GRP ili 30 sek GRP jednak je GRP-u koji bi se ostvario kada bi duljina spota bila 30 sekundi.

lead1Istraživanje se odnosi na godišnji period travanj 2014. – ožujak 2015. u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci. U izračun su uzete sve vrste oglašavanja izuzev telemarketinga – tv prodaje, te samooglašavanja televizija.

DVA POZITIVNA BRENDA
U ovoj kategoriji u posljednje dvije godine na televiziji su putem svojih oglasa nastupila tek dva proizvođača s dva pripadajuća brenda – Unilever s brendom Dove i Saponia s brendom B-Safe.

Analizom kretanja na MAT razdoblju za posljednjih 12 mjeseci vidljivo je kako su ova dva predstavnika unaprijedila svoje televizijsko oglašavanje pa je došlo do kumulativnog porasta neto investicije, broja spotova, ali i Eq. GRP pokazatelja.

pregledFinancijski gledano, u periodu travanj 2014. – ožujak 2015. ukupno je na TV komunikaciju uloženo 4,3 milijuna kuna, što je značajan rast u odnosu na 3,6 milijuna kuna uloženih u prethodnih 12 mjeseci. Broj spotova je također osjetno veći te ih je zabilježeno ukupno 384 u usporedbi s 278 iz prethodnog razdoblja.

Sve je to pratio i Eq. GRP koji se zaustavio na 1.070,97%, dok je u prethodnih 12 mjeseci ovaj pokazatelj ukupno iznosio 683,66%. Gledamo li pojedinačno proizvođače, vidljiva je ogromna razlika između dva predstavnika kategorije sapuna.

lead2Unilever je u zadnjih 12 mjeseci uložio 3,8 milijuna kuna, dok je u prethodnoj godini u oglašavanje brenda Dove investirao 3,4 milijuna kuna.

Međutim, unatoč višestruko manjem iznosu, Saponia je napravila veliki korak naprijed u odnosu na godinu ranije jer je s tadašnjih 160 tisuća kuna, u zadnjih godinu dana više nego utrostručila svoje investicije zaključivši razdoblje s uloženih gotovo pola milijuna kuna.

Zanimljivo je da je Dove vrijednost oglašavanja povećao kroz manji broj spotova kojih je emitirano 216, dok ih je lani bilo 246. Saponia je pak s 32 spota u prethodnoj godini došla na čak 168 spotova u posljednjih 12 mjeseci.

Osječki je proizvođač i po Eq. GRP pokazatelju ozbiljno zakoračio naprijed povećavši vrijednost sa 72,57% na 347,78%, dok je Dove zabilježio blaži rast povećavši svoj Eq. GRP sa 611,09% na 723,19%.

Jedina razlika kod varijanti oglašavanih brendova je u tome što je u zadnjih 12 mjeseci Dove nastupao samo u varijanti Dove soap, dok je lani bio prisutan još i s varijantom Dove – special offer. Saponia je u svom televizijskom nastupu primjenjivala isključivo varijantu B-Safe – brand general advertising.

Jan Jurjević
Client Service Executive
jan.jurjevic@nielsen.com
nielsen logo