Hrana za kućne ljubimce – Profil potrošača: Umjetnost i ambicija

Kupci hrane za mačke su umjetničke duše koje uživaju u kuhanju i sklonije su kupovini u trgovini više nego online, dok su kupci hrane za pse ambiciozne osobe koje gledaju na karijeru, uživaju u glazbi i spremni su volontirati.

Danas većina kućanstava ima barem jednog kućnog ljubimca. Već je svima poznato da kućni ljubimci pomažu u podizanju raspoloženja, rehabilitaciji, a osim toga oni su većinom i ravnopravni članovi obitelji.
Stoga ćemo ovdje prikazati dio podataka iz TGI baze koji se odnose na korištenje i kupovinu hrane za kućne ljubimce na tržištu Hrvatske. Kada govorimo o brendovima hrane za kućne ljubimce koje ispitanici najviše upotrebljavaju za svoje kućne ljubimce, u kategoriji hrane za pse na tržištu Hrvatske prva dva mjesta zauzimaju Chappi i Pedigree.

U kategoriji hrane za mačke na vodećem je mjestu robna marka Friskies, dok je na drugoj poziciji Whiskas.
Institut za istraživanje tržišta i medija Mediana u svojoj analizi koristi multifunkcionalni alat Target Group Index (TGI) koji je namijenjen kompanijama u zadovoljavanju osnovnih potreba za analizama potrošača, tržišta i konkurencije. Korisnik TGI baze može brzo i lako analizirati, kako svoje postojeće i potencijalne potrošače, tako i potrošače konkurencije, te precizno definirati strategije i smjernice marketinškog oglašavanja.

Ono što TGI istraživanje čini posebnim, osim velikog uzorka, pokrivenosti cijele Hrvatske i kontinuiranosti, je to što je riječ o “single source” istraživanju, što znači da jedna osoba odgovara na sva pitanja koja upitnik sadrži.

ŽIVOTNI STIL KUPACA
Pored konzumacije hrane i pića, korištenja proizvoda za domaćinstvo te medijskih preferencija, u TGI istraživanju postoji i više od 200 stajališta koja se odnose na razne životne sfere. U skladu s tim zanimljivo je pogledati i kakva su obilježja životnog stila osoba koje kupuju specijaliziranu hranu za svoje kućne ljubimce.
Obilježja životnog stila kupaca hrane za mačke:

  • Pokazujem zanimanje za umjetnost,
  • Stvarno uživam u kupovini,
  • Često prvo provjerim proizvod u trgovini prije nego što ga kupim online,
  • Ne volim suditi o drugim ljudima na osnovu njihovog načina života,
  • Stvarno uživam u kuhanju.

Obilježja životnog stila kupaca hrane za pse:

  • Na posao kojim se bavim gledam kao na karijeru, a ne samo kao na posao,
  • Spreman sam volontirati u dobrotvorne svrhe,
  • Volio/la bih imati privatni biznis jednoga dana,
  • Prvo pretražim proizvod na internetu pa ga onda kupim u trgovini,
  • Glazba je važan dio moga života.

Iz navedenih stajališta vidimo da su kupci hrane za mačke umjetničke duše koje uživaju u kuhanju i sklonije su kupovini u trgovini više nego online, dok su kupci hrane za pse ambiciozne osobe koje gledaju na karijeru, uživaju u glazbi i spremni su volontirati.

Kada su u pitanju mediji koji najviše utječu na odluke o kupovini vlasnika kućnih ljubimaca tu se na prvom mjestu pozicionirao internet, a potom slijedi televizija.

Prethodni članakDolcela Trileçe & preljev mliječna karamela
Sljedeći članakHrana za kućne ljubimce: Najviše promocija kod mokre hrane za mačke