izvozHrvatska je u prvih pet mjeseci ove godine zadržala mjesto u skupini zemalja Europske unije s najvišim, dvoznamenkastim stopama rasta robnog izvoza u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, pokazuje u četvrtak objavljeno izvješće Eurostata.

U razdoblju od siječnja do svibnja ukupni je robni izvoz Hrvatske porastao 10 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Istu je stopu rasta zabilježio i u prva četiri mjeseca 2015., pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Hrvatska je tako u prvih pet mjeseci ove godine zadržala poziciju u skupini zemalja EU-a s najvišim stopa rasta robnog izvoza na godišnjoj razini, koju predvodi Cipar s povećanjem izvoza za 38 posto. Slijede Irska i Malta s 18 odnosno 17 posto, te Bugarska s 11 posto.

Robni izvoz Hrvatske u ostale članice Unije uvećan je u prvih pet mjeseci ove godine za 13 posto u odnosu na isto razdoblje lani, kao i u prva četiri mjeseca ove godine.

Višu stopu rasta robnog izvoza u ostale zemlje EU zabilježili su u razdoblju od siječnja do svibnja samo Cipar, za 25 posto, i Irska, za 16 posto.

Hrvatski robni izvoz u treće zemlje porastao je pak u promatranom razdoblju znatno skromnijih pet posto. U razdoblju od siječnja do travnja uvećan je šest posto, pokazuje izvješće Eurostata.

Najveći je rast robnog izvoza u treće zemlje među zemljama članicama EU zabilježio Cipar, za 57 posto.

Ukupni robni uvoz Hrvatske porastao je u prvih pet mjeseci ove godine pet posto u odnosu na isto razdoblje lani. U prva četiri mjeseca ove godine uvećan je četiri posto.

Malta se ponovo istaknula među članicama EU-a kao zemlja s najvećim skokom ukupnog robnog uvoza u razdoblju od siječnja do svibnja, za 43 posto. Dvoznamenkasti skok zabilježila je i Velika Britanija, za 13 posto.

Robni uvoz Hrvatske iz ostalih članica Unije uvećan je u prvih pet mjeseci ove godine osam posto u odnosu na isto razdoblje lani. Najveći rast robnog uvoza iz ostalih zemalja EU-a bilježile su Malta i Britanija, za 34 odnosno 12 posto.

Robni uvoz Hrvatske iz ostalih zemalja svijeta smanjio se pak u promatranom razdoblju pet posto. Time je ublažen pad iz prva četiri mjeseca kada je hrvatski robni uvoz iz ostatka svijeta smanjen sedam posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuju podaci Eurostata. (tportal.hr)