barometarIako su se mediji u lipnju, u odnosu na mjesec ranije, nešto manje bavili tematikom vezanom za trgovačke lance, poredak prvog trojca ostao je isti: prvi je Konzum, slijedi Lidl, a treći je Spar

Polovina 2015. godine je iza nas. Mediji su cijelo to vrijeme najveću pažnju pridavali Konzumu, iako mu se u jednom trenutku Lidl jako približio.

No do promjene na čelu ipak nije došlo. I u lipnju je, kao i u prijašnjim mjesecima, najzastupljenija tema bila vezana za poslovanje, poslovne planove, rezultate…

Analiza medijskog publiciteta trgovačkih lanaca u Hrvatskoj donosi rezultate o kojim se trgovačkim lancima u lipnju najviše pisalo, te u kojim kontekstima. Praćen je publicitet 12 trgovačkih lanaca u tiskanim medijima te na internetskim portalima.

Analizom su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, to jest one u kojima su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

Iako su se mediji u lipnju, u odnosu na mjesec ranije, nešto manje bavili tematikom vezanom za trgovačke lance, poredak prvog trojca ostao je isti. Tako je prvi Konzum, slijedi Lidl, a treći je Spar. Tommy je napredovao za dva mjesta, te je sada na četvrtom, a Plodine su pete, jedno mjesto niže negoli u svibnju.

SVI NA MORE
broj objavaO Konzumu se najviše pisalo o poslovanju te o asortimanu i cijenama proizvoda. Obje teme su dominantne i kod Lidla i Spara, samo su drugačije zastupljene. O Lidlu i Sparu se najviše objavljivalo vezano za asortiman i cijene proizvoda, a zatim o poslovanju.

U Zadru je otvoren, kako su mediji prenijeli, najmoderniji Super Konzum u Hrvatskoj s novim prodajnim konceptom i unaprijeđenim asortimanom. Uz otvorenje, Konzum je Socijalnoj samoposluzi samostana sv. Frane u Zadru donirao 30.000 kuna.

Trgovački lanac Lidl u sklopu je svog projekta Razvoj potencijala podijelio voditeljima svojih trgovina 67 diploma, nove ugovore o radu s većim plaćama te službene automobile. Spar Hrvatska ove godine obilježava 10 godina poslovanja, a budući da je priča počela u Zadru, u tom su gradu i odlučili proslaviti svoj jubilarni rođendan.

Tom su prigodom predstavili svoju uspješnu poslovnu priču, a osim impresivnim ulaganjima u rast poslovanja, pohvalili su se i društveno odgovornim poslovanjem i sudjelovanjem u brojnim humanitarnim akcijama. Osim već navedenog otvorenja novog Super Konzuma, i ostali trgovački lanci su otvarali nove poslovnice.

U Starom Gradu na otoku Hvaru otvoren je preuređeni hipermarket Tommy, Plodine su otvorile svoju poslovnicu na otoku Pagu, a Kaufland je bogatiji za novu poslovnicu u Trogiru.

TISAK ISPRED PORTALA
temeNajviše se objava (35,94%) odnosilo na poslovanje (poslovni rezultati, uprava, analize tržišta). Slijedi tematika vezana za asortiman i cijene s udjelom od 30,21% od ukupnog broja zabilježenih objava.

U lipnju se više objavljivalo u tiskanim medijima (61%). Među medijima koji su pojedinačno najviše objavljivali vezano za tematiku trgovine u Hrvatskoj i trgovačkim lancima nalaze se 24 sata, jatrgovac.com, Slobodna Dalmacija, Večernji list i dnevno.hr.

Na portalima se više objavljivalo o poslovanju, poslovnim rezultatima i planovima te o tematici vezanoj za usluge i odnos prema kupcima.

O preostale je tri teme više objava zabilježeno u tiskanim medijima. Najveća razlika unutar teme zabilježena je za asortiman i cijene proizvoda sa 79,30% udjela u korist tiskanih medija.

Ines Kovačić
Press-clipping-logo-potpis-wide1