Hrvatska zemlja partner na vinskom natjecanju Catad’Or u Čileu

Sajam je velika prilika za predstavljanje vrhunskih hrvatskih vina i Hrvatske kao popularne i poželjne turističke destinacije na Mediteranu, poručuju iz Hrvatske gospodarske komore

Hrvatska je izabrana za zemlju partnera na ovogodišnjem najprestižnijem vinskom natjecanju i ocjenjivanju vina i žestokih pića Latinske Amerike “Catad’Or”, koje se održava od 14. do 18. studenoga u Čileu, u gradu Santiago de Chile, priopćili su iz Hrvatske gospodarske komore.

Pozivnica Hrvatskoj uslijedila je nakon velikog uspjeha hrvatskih vinara na prošlogodišnjem natjecanju i osvajanju velikog broja zlatnih medalja te nakon višegodišnje vrlo uspješne suradnje Veleposlanstva Republike Hrvatske u Čileu s vlasnicima licence Catad’Or.

Sajam je, navode iz HGK, ujedno velika prilika za predstavljanje vrhunskih hrvatskih vina i Hrvatske kao popularne i poželjne turističke destinacije na Mediteranu.

Uz podršku Hrvatske gospodarske komore na ovogodišnjem izdanju manifestacije “Catad’Or World Wine Awards” prezentirat će se vinarije Kutjevo, Badel 1862, Jako vino i Agrolaguna, kao predstavnici regionalnih organizacija u Hrvatskoj.

U Kutjevu su iznimno zadovoljni prošlogodišnjim nastupom i osvojenom zlatnom medaljom te su odlazak u Santiago i ove godine uvrstili na listu prioriteta kada su u pitanju sudjelovanja na internacionalnim ocjenjivanjima.

Član Uprave Kutjeva Dino Galić istaknuo je da im je kao vinariji koja izvozi i plasira svoja vina u više od 20 zemalja, od iznimnog značaja sudjelovati na velikim svjetskim natjecanjima gdje se prezentiraju vinari iz cijelog svijeta kako bi uvidjeli gdje se nalaze po kvaliteti i prezentaciji u odnosu na druge proizvođače.

“Budući da je Čile jedna od najpoznatijih vinskih zemalja, pa tako i manifestacija Catad’Or koja ima visoku reputaciju među vinskim stručnjacima, važno nam je testirati i klasificirati kvalitetu naših vina u jakoj konkurenciji južno-američkih vina i vina iz ostalih zemalja svijeta“, naglasio je Galić.

Prošle godine hrvatska vina i žestoka pića dobila su čak 17 medalja. Ove godine poslan je 41 uzorak vina (17 bijelih, 20 crnih, jedan rose i tri pjenušava), te sedam uzoraka destilata.

Na 28. izdanju Catad’Or-a ocjenjivat će se 1.300 uzoraka iz 20 zemalja. Vina i žestoka pića ocjenjuju se isključivo na “slijepim“ degustacijama, proces je potpuno kompjuteriziran i provodi se po obrascu kojeg je propisala Međunarodna organizacija vinarija i vina OIV (International Organization of Vineyard and Wine).

Ocjenjivački sud ove godine broji 70 međunarodnih stručnjaka među kojima su poznati sommelieri, predstavnici specijaliziranih vinskih magazina i drugi vinski majstori. Nagrađuje se 30 posto od ocijenjenih uzoraka vina i to na temelju referentnih bodova – za veliku zlatnu medalju potrebna su 93 ili više bodova, za zlatnu medalju 89 do 92,9 bodova, te za srebrnu medalju od 85 do 88,9 bodova.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakTrgovački lanci vraćaju na police proizvode Coca-Cole
Sljedeći članakProduljen rok prijava za BalCannes do 27. studenoga