Hrvatski proizvođači su u prvoj polovini ove godine u Sparove trgovine u Italiji, Mađarskoj, Austriji i Sloveniji izvezli proizvode u vrijednosti od 48 milijuna eura, što je 14 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, usprkos teškoćama zbog koronavirusa, objavili su iz ovog trgovačkog lanca.

Rast izvoza od 32 posto, kako navode, ostvaren je na tržištu Austrije, u Sloveniju su hrvatski proizvođači povećali izvoz za 16 posto, a izvozu u Italiju je porastao 10 posto.

Uz najveće hrvatske proizvođače poput Podravke, Kraša, Dukata te Gavrilovića koji bilježe kontinuiran rast izvoza putem Spara, značajan rast ostvarile su i srednje i male hrvatske tvrtke, navodi se u priopćenju.

Tako su primjerice prilike na inozemnim tržištima koje otvara Spar iskoristili i Ekos pekarnica iz Varaždina, istarska tvrtka Zigante tartufi, tvrtka za uzgoj začinskog bilja Herbaria iz Lopatinca, Pršuti Voštane iz Trilja, splitska tvrtka Dalmacijavino te Cromaris.

U priopćenju se navodi kako je u prvih šest mjeseci rast od 128 posto na austrijskom tržištu ostvarila tvrtka Pekar Tomo iz Vinkovaca te tvrtka Violeta s rastom od 159 posto.

Na tržištu Slovenije izdvajaju se Podravka s rastom od 28 posto te Dukat s 56 posto porasta. Podravka je ostvarila rast i na mađarskom tržištu, i to od 34 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!