Hrvatski duhani, tvrtka iz sastava Adris grupe, svojim su kooperantima ponudili nove četverogodišnje ugovore prema kojima će otkupna cijena duhana biti pet posto veća nego u prošloj godini.

duhan-balaNovim ugovorima nude povećanje naknade za kvalitetu i uređenost duhana za 0,50 kn/kg, koja će tako iznositi prosječno 1,50 kn/kg, što znači da će ukupna otkupna cijena duhana u iznosu od 10,40 kn/kg biti za 5 posto viša u odnosu na otkupnu cijenu u 2010.

Uz to, Hrvatski duhani novim ugovorima jamče da u sljedećim godinama otkupna cijena neće biti niža od otkupne cijene isplaćene 2011., navodi se u priopćenju tvrtke.

Proizvođačima, koji potpišu četverogodišnji ugovor, Hrvatski duhani osigurat će potrebna kreditna sredstva uz povoljne uvjete za adaptaciju sušnica i zamjenu sve skupljeg plina jeftinijim termoenergentima.

Proizvođačima se jamči i cijena repromaterijala niža za 5 posto od tržišne cijene, uz kamate od 6 posto za avans i kredite za kupnju repromaterijala. Urod će isplatiti do 20. prosinca tekuće godine.

Poslovodstvo Hrvatskih duhana svoje će kooperante upoznati i s činjenicom da su jednokratnom isplatom većom od 31 milijun kuna u potpunosti izvršene obveze za urod 2010. te da su, na prijedlog krovne udruge proizvođača duhana, Krupan list, određenom broju proizvođača beskamatno reprogramirali njihova dugovanja, nastala zbog stalnog rasta troškova proizvodnje te smanjenog uroda zbog iznimno nepovoljnih prošlogodišnjih vremenskih uvjeta. (H)