“Hrvatski duhani spremni za ulazak u EU”

hrvatski-duhani-jean-claude-malet-mirko-boicHrvatska primarna proizvodnja duhana ostala je važan proizvođač kvalitetnog duhana u europskim i svjetskim okvirima, držeći udio od 7 posto u ukupnoj proizvodnji duhana u Europi

Tvrtka Hrvatski duhani iz sastava Adris grupe od 26. do 28. lipnja bila je domaćin ovogodišnje skupštine Europske asocijacije za duhanska istraživanja i eksperimente – AERET.

Skup u Pustari Višnjica u Virovitičko – podravskoj županiji okupio je tridesetak agronoma, znanstvenika i stručnjaka o duhanu iz Austrije, Belgije, Italije, Mađarske, Njemačke, Poljske, Španjolske, Švicarske i Hrvatske, koji su raspravljali o aktualnoj problematici u proizvodnji duhana s posebnim osvrtom na poziciju hrvatske primarne proizvodnje duhana na pragu ulaska u EU, izvijestili su iz Adris grupe.

Uz upoznavanje s napretkom u organskoj proizvodnji duhana i smanjenju uporabe herbicida, spomenuta je potreba za stvaranjem zajedničkog kataloga svih sorti europskih duhana, kataloga bolesti duhana u svrhu stvaranja europske mreže podataka, u čemu će aktivno sudjelovati i stručnjaci iz Hrvatskih duhana kao članica AERET-e.

“Strani su stručnjaci pokazali veliki interes za rezultate znanstvenog i stručnog rada u našoj primarnoj proizvodnji duhana, među zainteresiranima je i europska duhanska asocijacija UNITAB, čiji nismo članovi, ali su predstavnici Hrvatskih duhana pozvani da sudjeluju na njihovim skupu na jesen u Budimpešti, gdje će se raspravljati o problemima vezanima za proizvodnju duhana”, ističu iz Adrisa.

Predstavnik francuskog Ministarstva poljoprivrede Jean-Claude Malet govorio je o europskim normama i njihovoj primjeni u proizvodnji duhana.

Istaknuo je kako je cjelokupna poljoprivredna proizvodnja u EU podijeljena u tri zone: sjevernu, središnju i južnu u kojoj će od srpnja sljedeće godine biti i Hrvatska sa svojom poljoprivrednom proizvodnjom, pa tako i proizvodnjom duhana.

“Uz brojne druge pogodnosti za proizvođače, stvaranjem europske mreže podataka (ACAC) za svaku od tih zona moći će se, uz ostalo, ostvariti pojednostavljenja procedura kod korištenja zaštitnih sredstava (herbicida) u uzgoju malih kultura poput duhana”, naglasio je Malet.

Domaćin skupa, predsjednik Uprave Hrvatskih duhana Mirko Boić istaknuo je kako je zajedničkim naporom uzgajivača, otkupljivača i stručnjaka zadržana proizvodnja duhana od 13.000 tona na godišnjoj razini, uz osiguran plasman na domaćem i stranom tržištu, osiguravši tako njezinu održivost i profitabilnost.

hrvatski-duhani-skupstine-aeret-a“Iako je proizvodnja duhana u Europi u velikim problemima te se u posljednjih desetak godina prepolovila, hrvatska primarna proizvodnja duhana je ostala važan proizvođač kvalitetnog duhana u europskim i svjetskim okvirima, držeći udio od 7 posto u ukupnoj proizvodnji duhana u Europi. Rezultat je to suradnje proizvođača i  agronomske struka o duhanu te očekujemo da ulaskom Hrvatske u EU naša proizvodnja neće naići na veće poteškoće jer je već sad prilagođena standardima EU-a te će, vjerujemo, aktivno pridonositi stvaranju zajedničke europske politike o duhanu”, rekao je Boić.

Znanstveni i stručni tim Hrvatskih duhana koji vodi Ana Budimir, rukovoditeljica istraživanja i razvoja, predstavio je ovom prigodom i najnovije rezultate istraživanja o zagađenosti podzemnih voda dušičnim gnojivima i herbicidima kao i projekt zamjene fosilnih goriva drvnom biomasom u sušicama za duhan.

Istraživanje o zagađenosti podzemnih voda dušičnim gnojivima i herbicidima, što ga je u protekle tri godine proveo zagrebački Agronomski fakultet, pokazalo je da nema zagađenja podzemnih voda nitratima i herbicidima te se stoga može zaključiti da proizvodnja duhana ne zagađuje okoliš.

Rezultate pak jednogodišnjeg projekta zamjene fosilnih goriva drvnom biomasom u sušnicama za duhan, u čemu smo prvi u Europi budući da nitko, osim djelomično Poljaka, nije ponudio adekvatna tehnološka rješenja, predstavio je Josip Zdeličan.

Proces sušenja duhana drvnom biomasom daje jednako kvalitetan duhan, a pritom je cijena energije iz drvne biomase jeftinija i 4,5 puta od zemnog plina.

Već će ovogodišnjoj proizvodnji duhana 43 farmera u svojim sušicama imati termogene za drvnu biomasu. Rezultati istraživanja Hrvatskih duhana sudionici skupa imali su prilike vidjeti i na terenu, na poljima kooperanata Hrvatskih duhana na kojima su ovih dana započele prve berbe duhana.

U ovogodišnjoj berbi na ukupnim proizvodnim površinama od 5539 hektara očekuje se u suhome ratarenju prosječni prinos i do 2,7 tona po hektaru, a na navodnjavanim proizvodnim površinama čak i do 4 tone duhana po hektaru.

hrvatski-duhani-prve-ovogodisnje-berbe-duhana-u-podraviniČetverogodišnjim ugovorima koji su Hrvatski duhani potpisali sa svojim kooperantima, osigurana je otkupna cijena duhana na razini prošlogodišnje, od prosječno 10,40 kuna za kilogram duhana, u što je uključen i poticaj za kvalitetu i sređenost duhana otkupljivača Hrvatskih duhana od prosječno 1,50 kuna za kilogram duhana, dok će državni poticaj proizvođačima duhana iznositi prosječno 6,5 kuna za kilogram duhana, navodi se u priopćenju Adris grupe.

Prethodni članakDržava prodaje udio u Badelu 1862
Sljedeći članakUspješno dovršena akcija “Nađi uru za literaturu”