hrvatski-duhani-sadnja-duhana-midiNa sirovinskom području Hrvatskih duhana u Podravini i Slavoniji, na ugovorenim proizvodnim površinama od 4539 hektara, završila je ovogodišnja sadnja duhana, izvijestili su iz Adris grupe u čijem sastavu posluju Hrvatski duhani.

Kako se navodi, sadnja duhana domaćih sorti duhana DH 17 na oko 80 posto i DH 27 na preostalih 20 posto predviđenih površina odvijala se u optimalnim agrotehničkim rokovima uz prethodnu kvalitetnu pripremu tla, kvalitetne presadnice duhana i povoljne vremenske prilike.

“Ove smo godine s našim proizvođačima poduzeli sve kako bi ostvarili zacrtane visoke ciljeve, odnosno, prosječni prinos od 2,5 tona duhana po hektaru na pjeskovitim tlima u Podravini do čak 3 tone po hektaru na ostalom proizvodnom području. Uz to, proizvođači duhana će, uz našu pomoć i podršku poslovnih banaka, u sustave za navodnjavanje i zamjenu skupih fosilnih goriva jeftinijim energentom drvnom biomasom u sušenju duhana, uložiti gotovo 4,5 milijuna kuna s ciljem povećanja prinosa i smanjenja troškova sušenja”, naglasio je Mirko Boić, predsjednik Uprave Hrvatskih duhana.

On je pritom istaknuo kako se jedino na taj način osigurava profitabilnost i daljnja održivost proizvodnje duhana u Podravini i Slavoniji te dodao kako se očekuje urod od 10.500 tona kvalitetnog duhana čija će vrijednost iznositi oko 160 milijuna kuna.