U utrku za preuzimanje većinskog dijela u najvećem slovenskom maloprodajnom lancu uključio se i jedan od najbogatijih Poljaka, Mariusz Świtalski

Potpisom sporazuma o neotkrivanju podataka Agrokoru se u utrci za preuzimanje 53 posto udjela najvećeg slovenskog trgovačkog lanca Mercatora pridružio i fond poljskog biznismena Mariusza Świtalskog, prenose Finance.

Świtalski je jedan od najbogatijih Poljaka i osnivač prvog i trećeg najvećeg trgovačkog lanca u toj zemlji. Poznat je po tome što poduzeća koja kupi postavi na noge i proda.

Svoj prvi uspjeh Świtalski je postigao s kompanijom Elektromis, koja je u vlasništvu imala diskonte Biedronka i veleprodajni lanac Eurocash, koje je još 90-ih prodao portugalskom Jeronimo Martinsu. Poljski bogataš danas se bavi biznisom s nekretninama.

Podsjetimo, neobvezujuće ponude za kupnju 53 posto Mercatora, osim Agrokora, podnijeli su i CVC Capital Partners, Mid Europa i Bain Capital.

Vrijednost dionice slovenskog trgovačkog lanca znatno je oslabila u odnosu na prošlu godinu. Agrokor je za dionicu nudio 221 euro, a u međuvremenu je vrijednost dionice pala za više od 100 eura. (Banka.hr)