20.5 C
Zagreb
Nedjelja, 21. srpnja 2024., 02:45
OstaloICT & FinTechIDC: Slaba potražnja za osobnim računalima u prvom tromjesečju

IDC: Slaba potražnja za osobnim računalima u prvom tromjesečju

Isporuke osobnih računala širom svijeta pale su u prvom tromjesečju za 29 posto zbog slabe potražnje, nagomilanih zaliha i pogoršane makroekonomske klime, pokazali su podaci istraživačke kompanije IDC.

Proizvođači su u prva tri ovogodišnja mjeseca klijentima, uključujući distributere i krajnje korisnike, isporučili 56,9 milijuna računala, utvrdio je IDC, upozorivši na visoku prošlogodišnju osnovicu koja je odražavala snažnu potražnju pod utjecajem pandemije.

Rezultati su ipak u prva tri ovogodišnja mjeseca osjetno slabiji i u usporedbi s prvim kvartalom pretpandemijske 2019. godine kada je isporučeno 59,2 milijuna računala.

Najviše računala, uključujući stolna, prijenosna i računalne terminale, isporučilo je u prvom ovogodišnjem tromjesečju Lenovo, ukupno 12,7 milijuna, ali za 30,3 posto manje nego na početku 2022. Tržišni udio smanjio mu se s 22,8 na 22,4 posto.

HP je na drugom mjestu s 12 milijuna isporučenih računala, za 24,2 posto manje nego u prvom prošlogodišnjem tromjesečju. Tržišni udio blago mu je porastao, na 21,1 posto.

Na trećem je mjestu s 9,5 milijuna isporučenih računala Dell Technologies, što je za 31 posto manje nego na početku 2022. Tržišni udio smanjio mu se sa 17,1 na 16,7 posto.

Među vodećim proizvođačima najveći je pad zabilježio Apple, za čak 40,5 posto i isporučen 4,1 milijun računala. Njegov tržišni udio pao je s 8,6 na 7,2 posto.

IDC očekuje oporavak potražnje krajem godine zbog očekivanog oporavka globalnog gospodarstva.

“Do 2024. krenut će proces osvježavanja zastarjele instalirane baze”, objašnjava čelnik IDC-ova odjela za istraživanja Linn Huang.

“Krene li gospodarstvo do tada uzlaznom putanjom, očekujemo značajan rast na tržištu jer potrošači žele osvježenje, škole nastoje zamijeniti dotrajale Chromebookove, a kompanije prelaze na Windows 11”, objašnjava Huang.

“Ako se pak recesija na ključnim tržištima otegne i na iduću godinu, oporavak bi mogao biti težak”, upozorava. (Hina)

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...