Ikea odustala od ulaganja u Srbiju

Bez obzira što će se više orijentirati na trgovinu nego na proizvodnju, Ikea od srpske vlade traži pogodnosti pri dobivanju zemljišta

Poslije višemjesečnog zatišja na relaciji srpska vlada-Ikea, ponovno je počelo “prepucavanje” preko medija. Božidar Laganin, direktor Agencije za inozemna ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), izjavio je kako švedska kompanija od vlade traži poseban status pri izboru lokacije za gradnju prodajnog prostora, a da zauzvrat ne nudi ništa.

Bez natječaja
Reagirala je Milena Vujičić, menadžerica Ikee za odnose s javnošću, tvrdeći kako Ikea želi nastaviti započete investicije gradnje robne kuće i trgovačkog centra vrijedne 300 milijuna eura čime bi se stvorili uvjeti za zapošljavanje 2000 ljudi.

Vlada i Ikea već dvije godine ne uspijevaju naći zajednički jezik oko zemljišta na kojem bi se gradili robna kuća i trgovački centar. Vlada je spremna ustupiti pogodnu lokaciju, ali pod uvjetom da se Ikea obveže izgraditi i tvornicu namještaja, dok u švedskoj tvrtki ne žele uložiti još milijardu eura, koliko bi stajala njena izgradnja.

Ikea namjerava proširiti djelatnost u Srbiji isključivo na trgovinu. Unatoč tome smatraju da je prodaja dovoljna da se dobije zemljišna lokacija po povoljnoj cijeni, odnosno bez objavljivanja natječaja na koji bi se mogle prijaviti i druge zainteresirane kompanije.

Što se tiče proizvodnje, u Ikei smatraju kako je, za sada, dovoljna suradnja sa Simpom i nekoliko drugih proizvođača namještaja koji godišnje isporuče robu u vrijednosti nekoliko desetaka milijuna eura.

Tako je za ovu godinu ugovorena proizvodnja dječjih kreveta sa Simpom za 15 milijuna eura koji će se prodavati preko Ikeine prodajne mreže. Prema riječima Milene Vujičić, Ikea je u srpske proizvođače namještaja u proteklih pet godina uložila tri milijuna eura.

Ništa zauzvrat
S druge strane, Laganin ističe kako ne vidi zašto bi Ikei bilo ustupljeno gotovo besplatno zemljište, ako oni ne nude ništa zauzvrat, odnosno ne ulažu novac u proizvodnju. Za SIEPA-u dosadašnja Ikeina ulaganja nisu dovoljna da im se ustupi lokacija po nižoj cijeni od tržišne.

Prema najnovijem stanju stvari, kaže Milena Vujičić, Ikea je odustala od zahtjeva da ima ekskluzivnu mogućnost kupnje zemjišta. Prigovori su sada više usmjereni na sporost službi u dobivanju dozvola za početak gradnje robne kuće i centra.

Kašnjenje


U Hrvatskoj na čekanju

Ikea je s HAC-om u Rugvici dogovorila gradnju pristupnih prometnica za svoj centar. Međutim, pojavio se problem plaćanja prenamjene zemljišta zbog kojeg projekt kasni.