Kao proizvođači u sektoru hrane i pića i/ili ambalaže, vjerojatno ste se suočili s potrebom smanjenja ambalažnog otpada upravo zbog njegovog velikog utjecaja na okoliš.

Nastavno na to, postavlja se i pitanje redizajniranja proizvoda novim, inovativnim i ekološkim materijalima kao i poslovanje po europskim okolišnim standardima te zakonima u pakiranju proizvoda.

Uključivanjem u projekt IMAGEEN, pruža Vam se mogućnost smanjenja troškova ambalaže, usklađivanje s ekološkim standardima i procedurama te ujedno povećanje kvalitete i u konačnici, prodaja proizvoda.

Projekt ima za cilj predstaviti i promovirati optimizaciju ambalaže u sektoru prehrambene industrije i proizvodnje pića kao i potaknuti proizvođače da uzmu u obzir okolišna pitanja već od ranih faza dizajna proizvoda. U suradnji s Tehnološkim parkom Varaždin, kroz projekt Danube Pie, polaznici imaju i mogućnost snimanja emisije CO2 kako bi se identificiralo u kojoj fazi životnog ciklusa proizvoda je najveća emisija CO2.

Nakon uspješno održane prve radionice te kao nacionalni nositelj projekta IMAGEEN, Tera Tehnopolis poziva na iduće dvije radionice od kojih će se prva održati u Varaždinu, 21. svibnja, u prostorijama Tehnološkog parka Varaždin – TPV (Zagrebačka 89), a druga u Zagrebu, 28. svibnja, u prostorijama Hrvatske gospodarske komore (Nova cesta 7), obje s početkom u 9 sati.

Radionice su namijenjene OPG-ima, malim i srednjim tvrtkama te obrtima koji koriste proizvode ili zbrinjavaju ambalažu za pića i prehrambene proizvode ili na neki drugi način sudjeluju u vrijednosnom lancu. Dodana vrijednost za sudionike radionica je dobivanje besplatnih dvosatnih konzultacija oko konkretnih problema vezanih za gospodarenje otpadom, nove zakonske regulative oko zbrinjavanja otpada, mogućnosti korištenja ekološke ambalaže za svoje proizvode, emisija CO2 i druga konkretna pitanja. Na radionicama će svaka tvrtka ispuniti upitnik za audit, koji će konzultanti analizirati prije sastanka te će tvrtku konkretno savjetovati oko uočenih problema ili pitanja.

Od prijavljenih tvrtki će se odabrati 10 korisnika koji će dobiti besplatnu uslugu izrade rješenja ambalaže prema principima eko-dizajna, a koje će izraditi projektni partner iz Italije specijaliziran za područje dizajna (Razvojni park Galileo) i snimanje emisije CO2 kroz životni ciklus proizvoda.

Sudjelovanje na radionici je besplatno, a svoju prijavu možete izvršiti slanjem prijavnice putem elektroničke pošte imageen@tera.hr ili faksom na broj 031/251-005. Sve ostale informacije možete dobiti kontaktom na broj telefona 031/251-011.