INA-Industrija nafte osnovana je 1964. godine kada je otvorena i prva Inina benzinska postaja da bi do kraja te iste godine maloprodajna mreža kompanije brojala ukupno 128 postaja.

Na dan 31. prosinca 2012. godine INA je upravljala mrežom od 396 benzinskih postaja u Hrvatskoj, rasprostranjenih diljem zemlje, u svim regijama.

Pored toga, INA upravlja i s 52 postaje u susjednim zemljama: Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Crnoj Gori. Sve Inine benzinske postaje posjeduju trgovinu za maloprodaju robe široke potrošnje, što je ukupno 396 prodajnih mjesta u Hrvatskoj.

Kako bi odgovorila na potrebe svojih kupaca te im ponudila višu razinu usluge, INA je pokrenula Plavi koncept, veliki projekt modernizacije svoje maloprodajne mreže, koji se u kontinuitetu provodi od kraja 2010. godine.

“U prošloj smo godini više nego udvostručili ulaganja u segmentu Trgovine na malo u odnosu na 2011., odnosno povećali ih sa 106 na 229 milijuna kuna, te, među ostalim, vizualno i tehnički unaprijedili gotovo 100 benzinskih postaja. U sklopu projekta dosad je ukupno modernizirano oko 130 benzinskih postaja u svim hrvatskim regijama, od Dubrovnika do Osijeka, pa kao rezultat toga od kraja prošle godine INA ima najveću moderniziranu maloprodajnu mrežu u zemlji”, ističu iz tvrtke.

Kad je riječ o dodatnim uslugama, prvenstveno treba spomenuti kako u sastavu brojnih Ininih postaja djeluju auto barovi, restorani i/ili autopraonice. Pored toga, na 100 odabranih benzinskih postaja uveden je bežični pristup internetu, dok je na 110 njih uveden INA radio, projekt osmišljen s ciljem unapređenja marketinške komunikacije s kupcima.

Također, u svibnju ove godine na 15 benzinskih postaja na zagrebačkom području i u Istri uvedene su biciklističke zone, postavljeni su posebno dizajnirani stalci na kojima biciklisti mogu obaviti manje popravke, dok je u ponudu robe široke potrošnje u prodajnim prostorima benzinskih postaja uveden i biciklistički asortiman.

Uz to, kontinuirano se provode različite promocije i programi lojalnosti kojima se nastoji zadržati povjerenje postojećih kupaca te privući nove.

S obzirom na veličinu i rasprostranjenost, projekt modernizacije maloprodajne mreže dugoročnog je karaktera te ćemo, kažu u Ini, u cilju učvršćivanja svoje tržišne pozicije i povećanja razine usluge za naše kupce, projekt nastaviti i u godinama pred nama.

S obzirom na izazovno tržišno okruženje, dodaju, vjerujemo kako će to biti naša presudna prednost u odnosu na konkurenciju te nam omogućiti zadržavanje vodeće tržišne pozicije u ovom segmentu.

“Kad je riječ o udjelu maloprodaje robe široke potrošnje u našem ukupnom prometu, navedeni podatak nismo u mogućnosti iskazati, budući da se, za razliku od robe široke potrošnje, kod prodaje goriva prati fizički obujam prodaje (u litrama), a ne njegova novčana vrijednost. Zbog spomenutog, omjeri pojedinih stavki u ukupnom prometu nisu usporedivi”, pojašnjavaju iz tvrtke.