Indijski trgovci štrajkaju protiv svjetskih lanaca

indija-prosvjed-malih-trgovaca-rujan-2012-midiIndiju je u četvrtak zahvatio štrajk malih trgovaca koji se protive reformi što bi svjetskim trgovačkim lancima omogućila otvaranje malih dućana.

Prema reformi koju predlaže vlada, strane tvrtke poput američkog Walmarta, britanskog Tescoa i francuskog Carrefoura, mogle bi kupiti do 51 posto kapitala indijskih trgovaca na malo.

Nakon prve odgode prošle godine zbog političkog spora i nezadovoljstva malih trgovaca, premijer Manmohan Singh ponovno je uveo tu reformu prošlog tjedna u sklopu niza mjera stimuliranja usporenog gospodarstva.

Zbog štrajka sindikata i malih trgovaca koji se boje za opstanak u konkurenciji s multinacionalnim kompanijama, u zemlji je zatvorena većina dućana. U New Delhiju i drugim velikim gradovima za četvrtak je predviđeno više prosvjednih skupova.

Organizacija koja okuplja 10.000 indijskih sindikata, Confederation od All India Traders (CAIT), predviđa štrajka 50 milijuna ljudi. Na ulicama velikih gradova raspoređene su brojne policijske snage.

Gospodarska prijestolnica Indije Bombay nije zahvaćena štrajkom jer su lokalne političke stranke odbile sudjelovati. (Business.hr)

Prethodni članakDr. Oetker Kreme za torte sa slatkim vrhnjem
Sljedeći članakMercatorova rođendanska proslava u Zagrebu