25.2 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 21:44
VijestiSvijetInflacija u EU i Hrvatskoj u travnju na najvišoj razini u dvije...

Inflacija u EU i Hrvatskoj u travnju na najvišoj razini u dvije i pol godine

Godišnja inflacija u Europskoj uniji dosegnula je u travnju najvišu razinu u gotovo dvije i pol godine, a trend je pratila i Hrvatska, pokazalo je u srijedu izvješće europskog statističkog ureda.

Na razini Europske unije godišnja inflacija, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u travnju je bila za 0,3 postotna boda viša nego u ožujku i iznosila je 2,0 posto, što je njezina najviša razina od studenoga 2018. godine.

U travnju prošle godine iznosila je 0,7 posto.

U eurozoni je također uvećana za 0,3 postotna boda u usporedbi s ožujkom, na 1,6 posto, što je njezina najviša razina od travnja 2019. godine.

U prošlogodišnjem travnju iznosila je 0,3 posto.

Najveći je doprinos godišnjoj stopi inflacije u području primjene primjene zajedničke europske valute pružio energetski sektor, od gotovo jednog postotnog boda. U travnju su cijene energenata skočile za 10,4 posto u odnosu na isti mjesec lani, utvrdio je Eurostat.

Slijedi sektor usluga, s doprinosom od trećine postotnog boda, nakon što su im cijene porasle za 0,9 posto u odnosu na lanjski travanj.

Skok i u Hrvatskoj
Daleko najvišu stopu inflacije bilježile su u travnju Mađarska i Poljska, od 5,2 odnosno 5,1 posto. Slijedi Luksemburg s rastom potrošačkih cijena na godišnjoj razini za 3,3 posto.

U Hrvatskoj potrošačke su cijene mjerene HICP-om u travnju porasle za 2,1 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, najsnažnije od kolovoza 2018. godine, pokazuje izvješće Eurostata. U ožujku bile su 1,6 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Stopu inflacije od 2,1 posto bilježile su u travnju i Njemačka i Belgija.

Najblaži rast cijena imala je u travnju Malta, od 0,1 posto.

Pad cijena bilježile su samo Grčka i Portugal, za 1,1 odnosno 0,1 posto u usporedbi s prošlogodišnjim travnjem.

Najnovije objave

Povodom Svjetskog dana sladoleda Ledo otvorio Kornet želja

Posjetitelji su tijekom izložbe Kornetu želja prišapnuli svoje želje za povratkom nekih legendarnih sladoleda, ali i ponudili ideje za nove okuse Ususret Svjetskom danu sladoleda,...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...