Godišnja inflacija u Hrvatskoj bila je u listopadu na razini prosjeka u Europskoj uniji i također je osjetno oslabila u odnosu na rujan, pokazali su danas podaci europskog statističkog ureda.

Potrošačke su cijene u listopadu u Europskoj uniji porasle na godišnjoj razini 0,9 posto, u odnosu na 1,3 posto koliko su uvećane u rujnu, izvijestio je Eurostat.

U eurozoni porasle su 0,7 posto, u odnosu na rujanski rast od 1,1 posto.

Na mjesečnoj razini cijene su u listopadu i u eurozoni i u Europskoj uniji smanjene za 0,1 posto.

Najnižu godišnju stopu inflacije u prošlom mjesecu zabilježila je prema Eurostatovim podacima Grčka, gdje su cijene pale 1,9 posto. Slijedi Bugarska s padom cijena od 1,1 posto i Cipar gdje su se cijene spustile 0,5 posto.

Najvišu stopu inflacije bilježile su u listopadu Estonija i Velika Britanija, od 2,2 posto, te Finska od 1,7 posto.

U Hrvatskoj cijene su u prošlom mjesecu prema Eurostatu uvećane 0,8 posto na godišnjoj razini. U rujnu bile su veće 1,7 posto nego u odgovarajućem mjesecu prošle godine.

Na mjesečnoj razini cijene su u Hrvatskoj u listopadu pale 0,5 posto, navode u Eurostatu.

Najniža prosječna godišnja stopa inflacije u 12-mjesečnom razdoblju zaključno s listopadom zabilježena je u Grčkoj, gdje je iznosila minus 0,4 posto. Slijede Latvija s 0,3 posto, i Švedska s 0,5 posto.

Najviše prosječne godišnje stope inflacije bilježile su u promatranom razdoblju Rumunjska, od 3,7 posto, Estonija, od 3,5 posto, te Hrvatska i Nizozemska, od 2,9 posto.  (Business.hr / Hina)