Na današnjoj izvanrednoj sjednici Skupštine Hrvatske gospodarske komore održanoj u Vijećnici HGK za vršitelja dužnosti predsjednice HGK izabrana je Sabina Škrtić, pomoćnica ministra gospodarstva RH za industriju, konkurentnost i investicije, izvijestili su iz HGK.

Dosadašnji predsjednik HGK Nadan Vidošević razriješen je dužnosti predsjednika Komore, a kao člana Upravnog odbora razriješen je dužnosti i Zdenko Adrović koji je predao pismenu ostavku. Sjednici Skupštine HGK bio je nazočan i Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva RH.

Na izvanrednoj sjednici Skupštine HGK bilo je prisutno 48 članova Skupštine, a 16 ih je imalo punomoć. Za razrješenje dosadašnjeg predsjednika HGK glasovalo je 46 članova Skupštine, a za izbor v.d. predsjednice HGK bilo je 46 članova Skupštine i dva suzdržana glasa.

U trenutku kada je Komora u vrlo teškom stanju Ministarstvo gospodarstva pružit će pomoć kako bi se stanje u HGK stabiliziralo te dogovorilo njezino funkcioniranje, kazao je Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva RH.

Iako je HGK odvojena od politike, sada se uključujemo na transparentan način u komunikaciju s vodstvom Komore kako ne bi došlo do urušavanja ugleda HGK, koja je izgrađena novcem gospodarstvenika. Urušavanje nipošto ne smijemo dozvoliti te smo predložili Sabinu Škrtić, pomoćnicu ministra gospodarstva za vršitelja dužnosti predsjednice HGK u kratkom mandatu dok se kroz natječaj na izbornoj Skupštini ne izabere novi predsjednik HGK, kazao je ministar Vrdoljak dodavši kako očekuje da se u tom vremenu realiziraju financijski planovi za sljedeću godinu, provede drastično smanjivanje ili ukidanje članarine te djelomično smanjivanje doprinosa za HGK.

Pri tome se neće raditi uštede na uštrb budućeg funkcioniranja HGK, dodao je Vrdoljak poručivši kako Komora mora biti efikasnija, jeftinija te korisnija na usluzi hrvatskom gospodarstvu.

“HGK je nužno potrebna gospodarstvu, a ako se te promjene ne učine upitno je i njezino financiranje. Preuzimamo političku odgovornost, a istražni organi moraju uz podršku svakog zaposlenika HGK završiti istragu, a očekuje se da svaki zaposlenik mora otvoriti vrata kako bi se Komora očistila. Svi moraju odgovarati u lancu te očekujemo kako će se već jednom prestati krasti u ovoj zemlji”, istaknuo je ministar Vrdoljak.

Novoizabrana v.d. predsjednica HGK Sabina Škrtić kazala je kako je ovo privremeno rješenje istaknuvši važnost donošenja financijskog plana Komore za sljedeću godinu, pripremu za održavanje izborne Skupštine i izbor novog predsjednika HGK kako bi se osigurao mir Hrvatskoj gospodarskoj komori.