Rast potrošačkih cijena u Njemačkoj u studenome je blago usporio na godišnjoj razini, kliznuvši na 10 posto, objavio je u utorak statistički ured Destatis, potvrdivši preliminarnu procjenu objavljenu prije dva tjedna.

Izvješće je pokazalo i da su u usporedbi s mjesecom ranije potrošačke cijene u studenome pale za 0,5 posto, što je također u skladu s preliminarnom procjenom Destatisa.

Inflacija je na godišnjoj razini ubrzavala tri mjeseca zaredom, dosegnuvši 10,4 posto u listopadu, najvišu razinu u 70 godina, poduprta snažnim rastom cijena energije i hrane.

Energija je u studenome bila 38,7 posto skuplja nego u istom mjesecu lani, čime je blago posustalo njezino poskupljenje na godišnjoj razini. U listopadu je stajala 43 posto više nego godinu dana ranije.

Građani su u studenome hranu plaćali 21,1 posto više nego u studenom 2021. godine, pokazalo je najnovije izvješće Destatisa. U listopadu je bila za 20,3 posto skuplja nego prije godinu dana.

“Unatoč blagom posustajanju cijena energije, stopa inflacije ostaje na visokoj razini od 10 posto”, rekao je predsjednik Destatisa Georg Thiel.

“Također, sve češće primjećujemo da osim energentima rastu cijene i mnogih drugih dobara”, dodao je Thiel.

Statistički ured je potvrdio i preliminarni podatak o harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena (HIPC), koji se koristi radi lakše usporedbe s drugim zemljama, a prema kojem je godišnja stopa inflacije u studenome u najvećem europskom gospodarstvu iznosila 11,3 posto. Na mjesečnoj razini, prema HIPC-u, potrošačke su cijene ostale nepromijenjene, objavio je Destatis.

Ekonomisti zasad ne smatraju da bi posustajanje inflacije u studenome značilo da je opasnost prošla. Većina ih, naime, ne očekuje značajniji pad inflacije prije proljeća iduće godine, primjećuje agencija Dpa. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!