Godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj, mjerena indeksom potrošačkih cijena, u travnju ove godine usporila je na 8,8 posto, objavio je u utorak DZS, što predstavlja usporavanje inflacije peti mjesec zaredom i njezin povratak na jednoznamenkaste stope po prvi put od travnja prošle godine.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojem je u travnju stopa inflacije iznosila 8,8 posto u odnosu na travanj 2022. godinu, dok je u odnosu na mjesec ranije iznosila 0,9 posto.

Stopa inflacije na godišnjoj razini smanjila se tako peti mjesec zaredom, nakon što je u studenome prošle godine dosegnula rekordnih 13,5 posto. U prosincu rast je usporio na 13,1 posto, u siječnju je inflacija iznosila 12,7 posto, u veljači 12 posto, a u ožujku 10,7 posto.

Ovo je i prvi put od travnja 2022. da je inflacija bila jednoznamenkasta, kada je iznosila 9,4 posto.

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, procijenjena godišnja stopa inflacije za skupinu u kojoj su hrana, piće i duhan iznosila je 14 posto, za industrijske neprehrambene proizvode bez energije 8,6 posto, za usluge 7,8 posto te za energiju 1,1 posto, navedeno je u priopćenju DZS-a.

Na mjesečnoj razini, tj. u odnosu na ožujak ove godine, cijene industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije porasle su za 1,5 posto, cijene hrane, pića i duhana za 0,9 posto, a usluga za jedan posto. Istodobno, prema prvoj procjeni, cijene energije su pale za 0,4 posto.

DZS je najavio da će konačne podatke o indeksu potrošačkih cijena u travnju prema klasifikaciji ECOICOP (klasifikacija individualne potrošnje prema namjeni – European Classification of Individual Consumption according to Purpose) objaviti 16. svibnja 2023. godine. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!