Uoči 6. hrvatskog maloprodajnog foruma na temu “Novi proizvodi i usluge kao generatori rasta u maloprodaji”, koji je održan 12.05.2011. u Hypo Centru u Zagrebu, u okviru svibanjskog izdanja magazina Ja TRGOVAC predstavili smo dobitnike nagrade agencije Planet Retail za inovaciju u 2010. godini

Svake godine analitičari agencije Planet Retail izaberu najinovativnije koncepte u području maloprodaje u nekoliko različitih kategorija. Nagrada je to koja prepoznaje one trgovce koji prelaze granice uobičajenog kako bi se približili svojim kupcima.

Najuspješnije se pomno prati, a ove je godine uvedena i nova kategorija – najinovativnija suradnja. Svi su dobitnici nagrade za inovaciju pokazali hrabrost, različitost i izvrsnost.

NAJINOVATIVNIJI FORMAT – DISNEY STORES
disney-storesU prošloj godini Disney Stores je najavio redizajn svih svojih novih i budućih trgovina, te obnovu postojećih unutar sljedećih nekoliko godina. Ono što Disney Store razlikuje od drugih jesu prodavaonice koje više nalikuju zabavnim parkovima. Iza osvježenog imidža ovih trgovina stoji i Appleov Steve Jobs čiji je savjet Disneyju bio da “sanjaju smjelije snove” i posjet Disney trgovini učine glavnim događajem u danu jednog djeteta.

Primjeri atrakcija: princezin dvorac s čarobnim ogledalom koje prikazuje filmić kada se pred njime maše čarobnim štapićem s RFID (radiofrekventna identifikacija) tehnologijom. Glazbom i svjetlosnim projekcijama unutar trgovine upravlja iPod Touch. U trgovinama se održavaju događaji kao što su satovi animacije ili pripovijedanja bajki.

Podaci o dobitniku
Trgovac na malo: Disney Stores
Nositelj: The Disney Store
Format: trgovina igračaka
Zemlja: SAD

Zašto je inovativan?
Cilj Disney Store-a je kupnju učiniti uzbudljivom. To je postigao dizajnirajući prodavaonice kao odraz svojih zabavnih parkova. Razina komunikacije s kupcima jedna je od najviših dosad viđenih u trgovinama igračaka. Potiče se duže vrijeme boravka u trgovini, što je ključno za ostvarenje dodatnog prometa. Disney je trgovinu dizajnirao iz perspektive djeteta.

NAJINOVATIVNIJA MARKETINŠKA KAMPANJA – AHOLD
ahold-inovacijeZa vrijeme svjetskog prvenstva u nogometu, Ahold je za svaku veću kupnju poklanjao narančaste maskote, tzv. Beesie. Na kraju ih je podijelio toliko (31 milijun Beesija na samo 16.5 milijuna stanovnika) da se u tisku pokrenula rasprava (besplatno novinsko izvještavanje!) o tome što bi kupci s njima poslije trebali učiniti i kako bi se Beesiji mogli reciklirati.

Ahold ih je na kraju bio prisiljen primati natrag.

Podaci o dobitniku
Trgovac na malo: Ahold
Nositelj: Albert Heijn, etc.
Format: supermarket
Zemlja: Nizozemska

Zašto je inovativan?
Njihova marketinška kampanja imala je snažan odjek te je natjerala Ahold da nakon kampanje iznađe ekološki prihvatljivo rješenje za materijale koje je besplatno podijelio.

NAJINOVATIVNIJA TEHNOLOGIJA U MALOPRODAJI – KROGER
kroger-inovacijeU travnju 2010. Kroger iz SAD-a postao je prvi svjetski trgovac na malo koji je uveo u potpunosti automatiziran samonaplatni tunel.

Time je ručno skeniranje proizvoda učinio suvišnim. Krogerova trgovina Marketplace u Hebronu, u državi Kentucky, prva je prodavaonica u svijetu opremljena takvim skenerima robe.

Kroger je ove inovativne blagajne nazvao “Advantage Checkout”.

Podaci o dobitniku
Trgovac na malo: Kroger
Nositelj: Kroger
Format: hipermarketi i supermarketi
Zemlja: SAD

Zašto je inovativan?
Iako ideja o tunelu za automatsko skeniranje robe nije nova, Kroger je prvi koji je tu tehnologiju izveo iz “laboratorija”. Rezultat tog poteza jest da danas imamo mogućnost novu tehnologiju testirati u realnim uvjetima skupa s drugim budućim rješenjima za naplatu.
Ova tehnologija mogla bi kupcima omogućiti praktičniju kupnju i smanjiti redove bez povećanih troškova radne snage. Cilj joj je ubrzati prijenos i naplatu robe bez proširivanja prostora trgovine.

NAJINOVATIVNIJA SURADNJA – JOHN LEWIS I ALLIANCE BOOTS
john-lewis-ia-lliance-bootsPočetkom 2010. godine Waitrose i Boots dogovorili su uzajamno testiranje svojih proizvoda. Boots je, uz proizvode iz vlastite linije Shapers, počeo držati i izbor iz Waitroseovih proizvoda za ručak: sendviča i slatkiša. Istovremeno su se Bootsovi kozmetički i drogerijski proizvodi pojavili u Waitroseovim odjeljcima s kozmetičkim potrepštinama.

U toj suradnji Boots je Waitroseu, kao prvenstveno prehrambenom lancu, ponudio svoju stručnost u području kozmetike, a Waitrose je Bootsovoj ponudi za ručak pridonio svojom kvalitetom. Suradnja je nastavljena kako bi se pokrilo još trgovina.

Podaci o dobitnicima
Trgovac na malo: John Lewis i Alliance Boots
Nositelj: Waitrose i Boots
Format: supermarket i drogerija/ljekarna
Zemlja: UK

Zašto su inovativni?
Ove je godine Alliance Boots pokrenuo suradnje uz pomoć kojih stremi postati globalan brend. Ta se strategija ogleda i u ovom inovativnom potezu kojim se, kombinirajući prednosti dvaju rivala, stvara partnerstvo koje i jednom i drugom donosi dobit.