U ponedjeljak u podne istekla je ponuda koncerna Agrokor kojom je manjinskim dioničarima Mercatora ponudio otkup svih njihovih dionica po 86 eura za dionicu, što je cijena kojom je od banaka i Pivovarne Laško (PL) već ranije došao u vlasništvo 53 posto najvećeg slovenskog trgovačkog lanca.

Zasad nije poznato je li Agrokoru uspjelo iz Mercatora istisnuti njegove male dioničare, ali se procjenjuje da je veći dio njih zainteresiran za ponudu.

Udruga malih dioničara s 15-postotnim udjelom u Mercatoru, u kojoj je 16.000 članova, procjenjuje da je većina njih prihvatila ponudu, pa će Agrokor nakon operacije imati 90 posto Mercatorovih dionica, ali da mu potpuno preuzimanje neće uspjeti.

Mercator je u petak na skupštini dioničara dobio novi sastav nadzornog odbora u kojemu je većina članova koje je predložio Agrokor, a za predsjednika nadzornog odbora izabran je Ante Todorić.

Agrokor je za 53,12 posto dionica Mercatora do sada platio 172 milijuna eura, a za preostale bi platio još 152 milijuna. Hrvatski koncern je u dogovoru s bankama vjerovnicima postigao i dogovor o restrukturiranju Mercatorova duga, u okviru čega je Mercatoru osigurao i subordinirani kredit od 220 milijuna eura za dokapitalizaciju i obrtna sredstva. (Lider / Hina)