Istragrafika i u ovoj godini nastavlja započeti investicijski ciklus, ulaganja vrijedna gotovo 2 milijuna kuna

Vodeći hrvatski proizvođač i izvoznik komercijalne kartonske ambalaže, tvrtka Istragrafika koja posluje u sastavu Adris grupe, ostvarila je u 2014. godini zapažene poslovne rezultate unatoč nepovoljnom gospodarskom okruženju i nedostatku razvoja novih proizvoda u industriji.

U priopćenju tvrtke se ističe kako je ostvaren rast izvoza od 12 posto u odnosu na proteklu godinu, značajnije se ulagalo u tehnološku opremljenost a proširena je suradnja s brojnim domaćim i inozemnim partnerima.

Također, tijekom 2014. godine nabavljen je i u pogon pušten najmoderniji stroj za izradu tiskovnih ploča CTP (Computer to Plate), vrijedan više od 1,5 milijuna kuna, koji je znatno povećao produktivnost i smanjio troškove proizvodnje.

Istragrafika i u ovoj godini nastavlja započeti investicijski ciklus, ulaganja vrijedna gotovo 2 milijuna kuna uglavnom se tiču unaprjeđenja u segmentu logističke potpore.

U tijeku je nabava linije za automatsko paletiziranje i transport gotovih proizvoda koja će značajno olakšati i ubrzati isporuku ambalaže kupcima.

Uz instalaciju tzv. GS1 sustava za automatsko označavanje koji će biti implementiran u drugom dijelu godine, u tvrtki očekuju dodatno potvrditi svoju konkurentsku prednost.

“Ambalažna industrija u hrvatskoj je usko vezana za prerađivačku industriju koja već duže vrijeme stagnira, pa je svoju priliku za rast Istragrafika prepoznala u snažnom zaokretu prema izvoznim tržištima. Svoje proizvode plasira na tržišta desetak zemalja EU-a i regije, a najveći izvoz ostvaruje na tržištima Slovenije, Austrije, Srbije i Italije”, rekao je Enis Kancelir, direktor Istragrafike, te dodao da ambalažom opskrbljuju poznate globalne brendove kao što su Nestle, Lindt, Nivea, Farvager, Amstel, MAM, HIPP, Afrodita, BWT, Heineken i mnoge druge.

U prošloj je godini nastavljena i uspješna suradnja s brojnim domaćim kupcima te su sklopljeni novi poslovi s, primjerice, Franckom, Vindijom, Koestlinom i drugima.

Pod motom “Istragrafika lightens up your packaging” odnosno “Istragrafika osvjetljava vašu ambalažu”, predstavljen je niz atraktivnih i inovativnih tehnoloških rješenja koji mogu dodati vrijednost svakoj ambalaži.

Neke od novina su, primjerice, nanos folije s klišejima, korištenje prehrambenih boja i lakova, a posebni efekti postižu se veoma atraktivnim transparentnim hologramskim folijama. Posebno zanimljiv efekt dobiva se korištenjem specijalnih lakova koji korisnika, uz vizualnu, stimuliraju i na taktilnoj razini.

U tvrtki očekuju kako će nova ulaganja u tehnologiju, primjena najsuvremenijih rješenja u industriji ambalaže, omogućiti proširenje suradnje s postojećim partnerima ali i otvaranje novih poslova i tvrtku dodatno potvrditi kao hrvatskog lidera u segmentu grafičke industrije.