Slovenski sindikati protiv su smanjenja minimalne plaće koju je toj zemlji preporučio OECD. Minimalna plaća za puno radno vrijeme za ovu godinu iznosi 790,73 eura bruto, što je oko 605 eura u neto iznosu

Slovenski sindikati protive se smanjivanju zakonski određene minimalne plaće, što je jedna od preporuka koju je državi, radi njene gospodarske konkurentnosti, preporučila Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), u čijem je članstvu Slovenija od 2007. godine.

Uz bržu privatizaciju i druge gospodarske reforme, što od Slovenije traži i Europska unija, OECD je u svom novom izvješću o stanju konkurentnosti u svijetu slovenskoj vladi preporučio da smanji minimalnu plaću jer je ona navodno destimulativna i previsoka u odnosu na prosječna primanja iz rada.

Minimalna plaća za puno radno vrijeme za ovu godinu u Sloveniji iznosi 790,73 eura bruto, što je oko 605 eura u neto iznosu. S druge strane prosječna neto plaća u Sloveniji iznosi 1005 eura.

OECD je u svom izvješću o konkurentnosti za 2015. godinu naveo da takva relativno visoka minimalna plaća može biti prepreka za zapošljavanje mladih, da destimulira one s prosječnom plaćom i da bi je bilo potrebno smanjiti.

Predsjednik najveće sindikalne središnjice Dušan Semolič izjavio je da se minimalnu plaću, za čije se znatno povećanje prije nekoliko godina izborio sindikat, ne bi trebalo smanjivati, te da je u Sloveniji glavni problem što su zapravo i prosječne plaće relativno niske u odnosu na troškove, a dvije trećine zaposlenih dobivaju plaće manje od prosjeka.

Broj onih koji primaju minimalnu plaću zadnjih se godina u Sloveniji povećavao i njih je sada više od tri posto od ukupno zaposlenih. Do 2009. minimalna zajamčena plaća iznosila je samo 522 eura bruto, ali je povećana na pritisak sindikata.

“Ni minimalna plaća, kolika je sada, ne omogućava dostojan život i bilo bi je potpuno neprihvatljivo smanjiti”, reagirala je na prijedlog OECD-a izvršna tajnica Saveza slobodnih sindikata Slovenije (ZSSS) Andreja Poje, dodavši da je minimalna plaća za koju jamči država zarađena i zaslužena, a ne nekakav socijalni korektiv. (banka.hr / Hina)