Neva-glavnaGotovo stogodišnju tradiciju tvrtke Neva, članice Atlantic Grupe, danas baštini i obogaćuje fleksibilan tim eksperata iz odjela Istraživanje i razvoj. Strast i kreativnost ovih stručnjaka pretače se u veliki broj proizvoda koji nama potrošačima uljepšavaju svaki dan

Priča o osnivanju kompanije Neva započinje davne 1918. godine kada su Stjepan Rac i Dragutin Vergles – obojica farmaceuti po zanimanju, pokrenuli kemijsko – farmaceutsku tvrtku Rave, nazvavši ju prema početnim slovima svojih prezimena.

Osim farmaceutskih pripravaka raznih namjena, tvrtka ubrzo počinje proizvoditi kozmetičke proizvode, orijentirajući se na sapune i praškaste paste za zube. Poduzetni Rac i Vergles jačaju poslovanje 1922. godine, registriravši tvrtku za proizvodnju kemijsko – farmaceutskih i kozmetičkih proizvoda te ljekovitih šećerića.

U razdoblju između dvaju svjetskih ratova, Rave u svoj asortiman uvodi i sredstva za sunčanje, pudere za djecu i odrasle te pripravke poput čokoladnih tableta za probavu. Nedugo nakon završetka Drugog svjetskog rata, 1947. godine, tvrtka postaje nacionalnim vlasništvom da bi već iduće godine došlo do spajanja s njemačkim kozmetičkim divom – kompanijom Beiersdorf.

Iste je godine došlo do promjene naziva tvrtke pa je tako nekadašnji Rave postao – Neva. U okviru suradnje s Beiersdorfom, koja je potrajala više od 50 godina, Nevi je na samome početku povjerena ekskluzivna proizvodnja i distribucija Beiersdorfovih proizvoda za tržište Jugoslavije, a 1960-ih tvrtka počinje s proizvodnjom i drugih poznatih zapadnoeuropskih brendova: Helene Winterstein, L’Oreal i Juvena. Razvoj i proizvodnja vlastitih proizvoda u tom je periodu bila zanemarena i svedena na skroman asortiman koji je uključivao soli za kupanje i kreme te paste za zube.

Prva vlastita linija proizvoda za njegu lica, nazvana Rosal, na tržište je lansirana 1961. godine, što ju danas čini jednim od najdugotrajnijih hrvatskih kozmetičkih brendova. Prvi su proizvodi iz portfelja Rosala bile kreme za lice u teglici i u tubi te tonik za njegu kože, dok je krema s bademovim uljem, koju je pratilo nekoliko razina inovacije, dugi niz godina bila najprodavanija krema za lice u Hrvatskoj.

lead1Kao posljedica stvaranja industrijskih konglomerata, Neva 1978. godine ulazi u sastav grupacije Pliva. Kroz dvadesetogodišnju suradnju, tvrtka je stekla performanse farmaceutskog biznisa koje danas za Nevu predstavljaju konkurentsku prednost.

U tom je razdoblju nastao još jedan od danas najsnažnijih aduta na tržištu, pasta za zube Plidenta, koja je predstavljena 1984. godine. Od prvih zubnih pasti Fresh i Herbal, brend Plidenta je u tvrtki zauzeo strateško mjesto, kontinuirano se razvijajući posljednja tri desetljeća.

Status Neve mijenja se 1998. godine, kada se u okviru grupacije Pliva izdvaja kao samostalna kompanija, a 2003. godine preuzima ju Atlantic Grupa. Poslovna filozofija otada se temelji na novom zamahu u inovativnosti proizvoda, jačanju vlastitih brendova i širenju na nova tržišta, a 2004. godine Nevinom je popisu brendova pridružen, potrošačima omiljeni – Melem.

SIGURNOST NA PRVOM MJESTU
Od samih početaka, djelovanje tvrtke počivalo je na istraživanju i razvoju. Stoga je gotovo nemoguće izdvojiti konkretnu godinu osnivanja samog odjela. “Kompletna tvrtka nastala je iz istraživanja i razvoja jer su njeni osnivači bili farmaceuti koji su krenuli iz laboratorija, a potom su započeli masovnu proizvodnju”, objašnjava direktorica Programa kozmetike, Lejla Dautović Čaić.

lead2Utjecaj dugogodišnje suradnje s farmaceutskom industrijom očituje se i danas, u načinu razvijanja novih ili inoviranju postojećih proizvoda iz Nevina asortimana, kojima je zajednički nazivnik – sigurnost.

“U našoj se tvrtki razvio farmaceutski način razmišljanja i uvijek smo bili tvrtka koja nije slijedila trendove pod svaku cijenu jer smo našim potrošačima željeli pružiti apsolutno siguran proizvod”, navodi direktorica. Na to se nadovezuje Lana Brkić, rukovoditeljica Istraživanja i razvoja, koja dodaje kako je Nevin istraživački tim usvojio vrhunsku ekspertizu zahvaljujući, među ostalim, i suradnji s velikim kompanijama s kojima su imali zajedničku proizvodnju.

KOMPARATIVNE PREDNOSTI
Nevin tim Istraživanja i razvoja koji, uz rukovoditeljicu, čine tehnolozi na razvoju formulacija, tehničarka koja provodi laboratorijska ispitivanja i voditeljica razvoja ambalaže, broji šestero zaposlenika. Veličina tima, kako ističu u tvrtki, jedna je od njihovih najvećih prednosti. Zahvaljujući brzoj internoj komunikaciji u kratkom su vremenu spremni odgovoriti na izazove koje diktiraju kretanja na tržištu.

Nevin istraživački tim, na temelju znanja i dugogodišnjeg iskustva, u tvrtki djeluje kao korektivni faktor. Naime, upravo oni određuju može li se ideja, koja najčešće dolazi iz odjela Marketinga, pretočiti u stvaran proizvod na osnovu zamišljenog koncepta.

“Ideja može doći od bilo koga, ali mi vrlo često imamo slobodu da na temelju naših saznanja i iskustva, predložimo aktivne supstance za djelovanje pojedinog proizvoda”, objašnjava Dean Lukić, tehnolog razvoja proizvoda, koji u Nevi radi od 1993. godine i zadužen je za nekoliko grupa proizvoda: paste za zube Plidenta, Rosal nails, šampone iz linija Asebon i Sumifen, vlažne maramice Asepsoleta i skupinu repelenata.

Radni dan tehnologa razvoja proizvoda obuhvaća niz kompleksnih radnji, poput prikupljanja i istraživanja informacija, formuliranja uzoraka, primjenskih istraživanja i testiranja stabilnosti te pripreme za pokusnu proizvodnju. Lukić je posebno ponosan na liniju pasti za zube Plidenta HealthCare ističući pritom rezultate kliničkih ispitivanja koja potvrđuju visoku kvalitetu, inovativnost i zdravstvenu učinkovitost ovih proizvoda.

“Najveće je zadovoljstvo kada u dućanu vidite da neka nepoznata osoba s police uzima vaš proizvod ili kada vam poznanici kažu da je proizvod ispunio njihova očekivanja”, s osmjehom ističe Lukić. Njegovo zadovoljstvo dijeli i Božica Krvarić, tehničar razvoja proizvoda, koja radi na izradi kemijskih formulacija, a u Nevi je zaposlena od 1997. godine. Njen je zadatak izraditi formulacije koje postavlja tehnolog.

“Prvo izrađujemo male uzorke od 300 ili 500 grama, a kad zadovoljimo sve parametre, proizvod izradimo u pilot postrojenju u količini do pet kilograma. Nakon što se proizvod zapakira u primjerenu ambalažu, moj je zadatak pratiti njegovu stabilnost, a to podrazumijeva ispitivanja u različitim temperaturnim i drugim uvjetima”, pojašnjava Božica koja, s ostatkom tima, brine i o propisnom sortiranju i odlaganju otpada te aparatima u laboratorijima.

Lana Brkic, rukovoditeljica Istrazivanja i razvojaSvoj posao smatra nepredvidivim i zanimljivim, poput njene kolegice Irine Jokanović, voditeljice razvoja ambalaže. Nutricionistkinja po zanimanju, Irina je u Atlantic Grupi od 2008. godine, a 2012. dolazi u Nevu. Svakodnevno surađuje s odjelima Istraživanja i razvoja, Marketinga te Nabave, kako bi osigurala da ambalaža proizvoda odgovara njegovoj kvaliteti. “Radim s kutijama, folijama, plastikom i raznim materijalima pa neprestano razmišljam o bojama i pakiranjima. Smatram da sam korektivni faktor jer svakodnevno trebam realizirati ideje dizajnera i odjela Marketinga”, odgovara Irina navodeći da ponekad noći provodi u tiskari kako bi pratila da konačna ambalaža bude optimalno napravljena.

Najnovija je članica odjela Istraživanje i razvoj pripravnica Ana Tanhofer, koja se timu pridružila prije osam mjeseci. Ističe kako nije očekivala da će nakon završenog studija kemijskog inženjerstva u Ljubljani dobiti posao u kozmetičkoj industriji te oduševljeno dodaje:

“Rad i proizvodi koji se dobiju su fantastični, a dolaženje do zaključka nakon svih problema najveća je motivacija za daljnji rad. Od rukovoditeljice, tehnologa i tehničarke, svi su moji mentori od kojih svaki dan puno toga naučim. Pritom prolazim sva zaduženja i poslove, što je jako dobra podloga za rješavanje budućih izazova i zadataka”, naglašava Ana.

NEVINI PROIZVODI
Od 2000. godine, kada je završila Nevina suradnja s Beiersdorfom, dolazi do zaokreta u poslovanju tvrtke te je odlučeno da se nova poslovna politika treba temeljiti na razvoju vlastitih brendova. Nevin portfelj danas obuhvaća kozmetičke proizvode i proizvode za higijenu, od kojih su najpoznatiji zubne paste i četkice Plidenta u čijem se portfelju nalazi 14 zubnih pasti i četiri četkice za zube, čuvenu liniju njege tijela Melem s devet proizvoda za njegu tijela i usana te kozmetičku liniju Rosal s ukupno 28 proizvoda za njegu usana, lica i tijela.

lead3Uz poznate proizvode, u tvrtki se nisu libili niti ulaziti u nove linije te lansirati ekstenzije ovih brendova. Tako je poseban uspjeh postignut predstavljanjem linije balzama za usne Rosal Lip Balm te Melema u sticku.

“U segmentu njege usana u cijeloj se regiji nalazimo na drugom mjestu prema tržišnim udjelima, ali kada bismo zbrojili Melem i liniju Rosal Lip Balm, onda smo i bolji od konkurencije”, navodi Dautović Čaić. Upravo Melem u teglici, balzam za usne Melem i Melem u tubi nose oznaku “Izvorno hrvatsko”, a njegova jedinstvena kvaliteta potvrđena je i nagradom Inpex Award koju je ovaj brend dobio 1999. godine.

Pod Melemovim kišobranom u studenom ove godine stasao je i novi proizvod kojim je Neva ušla u kategoriju sapuna. Oznaku “Izvorno hrvatsko” nose i Plidenta Herbal te linija Plidenta HealthCare, a ostale paste za zube pod ovim brendom mogu se pohvaliti znakom “Hrvatska kvaliteta”. Skupina pasta za zube Plidenta HealthCare jedini je brend koji je dobio potporu Hrvatske komore dentalne medicine. Osim vlastitih, Neva proizvodi i privatne robne marke i to najviše za tržišta Bliskog i Dalekog istoka te Mađarske i Švicarske.

LOKALNO JE PREDNOST
Kompleksan proces od ideje i proizvodnje do kupovine i konačne konzumacije proizvoda, zahtijeva osiguravanje standarda najviše kvalitete, kontinuirano osluškivanje potreba na tržištu i razvoj odnosa s potrošačima te brze odgovore na trendove koje nameću multinacionalni proizvođači.

“Kozmetičko je tržište izuzetno kompetitivno i dinamično, a njime dominiraju globalne kompanije”, ističe Brkić dodajući da se po standardima kvalitete Nevini proizvodi mogu uhvatiti u koštac sa svim vodećim predstavnicima kategorija. Kako bi se uspješno nosili s njima, od odjela Istraživanje i razvoj očekuje se fleksibilnost i brzina koja se postiže sinergijom s odjelom Marketinga. Naime, oba odjela zajedničkim snagama osmišljavaju i kreiraju nove proizvode, a s obzirom da je Neva kompanija orijentirana na brendove, marketing “udara ritam” odjelu Istraživanja i razvoja.

“Iako smo najveća kozmetička tvrtka u regiji, u usporedbi s multinacionalnim kompanijama mi smo samo kap u moru. Fleksibilnost odjela Istraživanja i razvoja omogućuje nam da u nekim situacijama budemo ispred konkurencije”, s ponosom naglašava Dautović Čaić te kaže: “Na lansiranje linije Rosal Lip Balm, spoja pigmentiranog balzama za usne i ruža, koji je ubrzo nakon predstavljanja zauzeo značajan udio na tržištu, konkurentske tvrtke još uvijek nisu odgovorile.”

Iako su Nevina otežavajuća okolnost volumeni i količine koje može proizvesti i prodati na tržištu, mogućnost prilagodbe proizvoda zahtjevima lokalnog tržišta – neusporedivo je veća.

“Multinacionalne kompanije donose velike novitete na globalnoj razini, one pokreću određene trendove koje mi sa zadovoljstvom prigrlimo, ali zbog njihove glomaznosti treba im i više vremena za reakciju”, elaborira Lejla Dautović Čaić. Razlike u konzumaciji proizvoda i navikama potrošača vidljive su i na regionalnim tržištima, ali Nevin tim u roku od nekoliko mjeseci može odgovoriti na zahtjeve tržišta od inicijalne informacije do gotovog proizvoda.

Primjer je nedavno predstavljena Rosal krema obogaćena nevenom i kamilicom te maslinovim uljem, tradicionalnim sastojcima iz domaćeg podneblja”, ističe direktorica Programa kozmetike. Nakon opsežnog razgovora s djelatnicima Nevinog odjela Istraživanja i razvoja, umjesto zaključka možemo navesti riječi rukovoditeljice Lane Brkić: “Strast i kreativnost su vrijednosti koje živimo svaki dan i smatram da će naš rad, dokle god živimo u tom duhu, pratiti i dobri rezultati našega posla.”

Daria Rendulić
redakcija@jatrgovac.hr