GfK Centar za istraživanje tržišta u veljači ove godine proveo je istraživanje na uzorku od 1200 korisnika interneta u Hrvatskoj u dobi od 14 do 65 godina u kojem se željelo utvrditi mišljenje hrvatskih potrošača o prepoznatljivosti domaćih proizvoda.

Za najveći broj internet korisnika u Hrvatskoj kulen i Bajadera (po 15%) su tipični hrvatski proizvodi; njih bi najradije odnijeli svojim dragim osobama u inozemstvo u želji da im poklone nešto “tipično” hrvatsko.

Na trećem mjestu se nalazi Vegeta (12%), pa kravata (11%), boca domaćeg vina i maslinovo ulje (po 9%), licitarsko srce (8%), rakija (7%), pršut (6%) i paški sir (4%).

Zanimljivo je vidjeti kako je izbor “tipičnog” hrvatskog proizvoda uvjetovan regionalnom pripadnošću građana Hrvatske. Naime, gotovo polovica Slavonaca (45%) tipičnim hrvatskim proizvodom smatra kulen, Zagrepčani bi češće od ostalih (21%) u inozemstvo ponijeli Bajaderu i Licitarsko srce (14%), a stanovnici Sjeverne Hrvatske Vegetu (17%).

Ličani bi u posjet prijateljima u inozemstvo češće od ostalih došli s dobrim domaćim vinom (19%) i pršutom (13%). Maslinovo ulje je Istrijanima ipak izbor broj jedan kada je u pitanju “tipičan” hrvatski proizvod (16%), dok Dalmatinci uz maslinovo ulje (14%) u goste nose i Bajaderu (16%).

Muški dio populacije “najhrvatskim” proizvodom smatra kulen (njih 20%), dok su žene odabrale slađu varijantu – Bajaderu (17%).