mlijeko-tetra-pak-midiNovo istraživanje Tetra Paka, vodeće svjetske kompanije za preradu i pakiranje hrane, prepoznalo je 2,7 milijardi potrošača s niskim prihodima u zemljama u razvoju kao sljedeću veliku priliku za rast prometa u mljekarskoj industriji, zahvaljujući očekivanom porastu prosperiteta, kupovne moći i želje za zapakiranim tekućim mliječnim proizvodima (LDP), priopćeno je iz Tetra Paka.

Prema indeksu mliječne industrije, predviđa se povećanje njihove potrošnje s oko 70 milijardi litara u 2011. na skoro 80 milijardi litara u 2014. godini.

Inače, indeks prati svjetske činjenice, brojčane podatke i trendove u svjetskoj mliječnoj industriji.

Očekuje se da će se mnogi od ovih potrošača u narednim godinama odlučiti za zapakirano umjesto nepakiranog mlijeka.

Ovi potrošači žive s dva do osam američkih dolara na dan i predstavljaju gotovo potpuno neiskorišten segment tržišta od strane današnjih prerađivača mliječnih proizvoda.

Prema Tetra Paku, nazvani potrošačima koji su pozicionirani niže u piramidi (DiP potrošači), oni čine oko 50% stanovništva zemalja u razvoju i troše 38% LDP u zemljama u razvoju. Polovina ovih DiP potrošača živi u Indiji i Kini.

Tetra Pakova istraživanja su se usredotočila na šest zemalja koje čine preko 76% potrošnje tekućih mliječnih proizvoda od strane DiP potrošača u zemljama u razvoju: Indija, Kina, Indonezija, Brazil, Pakistan i Kenija.

Prelaskom s niskog do srednjeg prihoda do kraja ovog desetljeća, očekuje se da će se poboljšati status mnogih DiP potrošača, što će uvećati njihovu kupovnu moć i asortiman proizvoda koje kupuju.

Uz povećanje raspoloživog prihoda i jačanje svijesti o značaju sigurnosti hrane, kao i potrebe za praktičnim rješenjima za trenutnu konzumaciju napitaka, očekuje se i povećanje potražnje za zapakiranim proizvodima.

Predviđa se da će se, od 2009. do 2020. godine, globalno DiP stanovništvo smanjiti za ukupnu godišnju stopu rasta (CAGR) koja iznosi 3% godišnje. Predviđa se porast stanovništva koje živi s više od osam dolara na dan od 4% (CAGR) godišnje, u skladu s tvrtkom Boston Consulting Group, koja je pomogla Tetra Paku u razvoju DiP klasifikacije.

Prodor na ovo tržište nije bez izazova, navodi se u izvještaju. Tetra Pak je prepoznao tri ključna izazova za prerađivače mlijeka i mliječnih proizvoda koji žele doći do potrošača na ovom rastućem tržištu:

– Moraju raditi proizvode koji su pristupačni, dostupni i privlačni za potrošače s ograničenim prihodima. To znači da moraju proizvoditi zdrave, sigurne i hranjive pakirane mliječne proizvode, bez generiranja neodrživih troškova.

– Moraju ih nuditi u malim tradicionalnim trgovinama u udaljenim seoskim područjima ili zakrčenim gradovima – gdje inače kupuju DiP potrošači.

– Kako se navodi u izvještaju, za razvoj proizvoda, rješenja za pakiranje i preradu za potrebe ovih potrošača s niskim prihodima, inovacije i efikasnost će biti od suštinskog značaja.

Tetra Pak je odredio niz načina da učini proizvode pristupačnijim. Među njima je i promjena načina na koji su razvijeni i mliječni proizvodi i načini pakiranja – pri čemu razvoj potiče cijena proizvoda.

Korištenjem alternativa za punomasno mlijeko – kao što su sirutka ili mliječna kiselina – također je moguće proizvesti hranjive i zdrave mliječne proizvode po nižoj cijeni. Drugi način je smanjenje veličine paketa ili opredjeljenje za jednostavnije pakiranje.

Ubrzan LDP rast od 2011. do 2014.
Tetra Pak je objavio da se potražnja LDP-a treba povećati u razdoblju od 2011. do 2014. godine, i to prije svega u Aziji, Africi i Latinskoj Americi. Prema istraživanju Tetra Paka, očekuje se povećanje globalne potrošnje LDP-a za CAGR od 2,9% u razdoblju 2011.–2014., s povećanjem od 2,5% u razdoblju 2008.–2011., zahvaljujući povoljnoj potražnji na tržištima u razvoju.

Također prema Tetra Pakovoj analizi, predviđa se da će fermentirani mliječni napitci (FMN), mlijeko za bebe i mlijeko za malu djecu, kao i aromatizirano mlijeko, zabilježiti najbrže stope rasta u razdoblju od 2011. do 2014.

Očekuje se da FMN, napitci koji se obično smatraju pristupačnim i omiljenim među azijskim DiP potrošačima, dostignu najbržu stopu rasta s CAGR od 11,9%, a zatim slijedi mlijeko za bebe i mlijeko za malu djecu s CAGR od 9,0%. Na trećem mjestu je aromatizirano mlijeko, još jedan pristupačan omiljen proizvod među DiP potrošačima, čiji je očekivan CAGR od 4,8%, ističe se u priopćenju.

“Pružanje zapakiranih tekućih mliječnih proizvoda koji su pristupačni, zdravi i hranjivi DiP potrošačima, ne predstavlja samo poslovnu priliku. To je prilika da se transformiraju životi tako što će se sigurna i hranjiva namirnica učiniti dostupnom novoj generaciji potrošača”, izjavio je predsjednik i izvršni direktor kompanije Tetra Pak Dennis Jönsson.