Ivan Parać, direktor tvrtke Pan-Pek

Mi smo pioniri smrznute proizvodnje u Hrvatskoj. Prvu smo smrznutu proizvodnju počeli raditi za Emmezetu, a nakon toga krenula je suradnja s Kauflandom, Lidlom i Sparom. Pratili smo ih od prvog dana te napravili puno zajedničkih proizvoda i projekata. Lidl je tu prodaju podigao na najvišu razinu, a slijedi ga i domaći lanac Plodine prateći nove trendove pa tako i oni uspješno kreću s “Back off” pečenjem u svojim hipermarketima, ističe Ivan Parać, direktor tvrtke Pan-Pek.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Prošle i ove godine investirali smo 10 milijuna eura u najmodernije proizvodne linije, što će nam dodatno osigurati razvoj novih proizvoda. Tako, primjerice, već radimo i asortiman bez E brojeva, znači bez aditiva, te koristimo kisela tijesta koja sami razvijamo, što je danas svjetski trend, naglašava Parać.

Vaša poslovna karijera neodvojivo je vezana za tvrtku Pan-Pek koju ste osnovali 1992. godine. Možete li nam na početku razgovora reći nešto više o sebi te nas podsjetiti na početke poslovanja Pan-Peka?
Nakon nekoliko godina rada u tvrtki INA-OKI, želja mi je bila okušati se u poduzetništvu. Tako 1992. godine s partnerima (Vinko Čilaš i Ivan Validžić) osnivam tvrtku Pan-Pek te s pet djelatnika pokrećemo proizvodnju u partnerovoj obiteljskoj kući. Ti prvi dani nisu bili laki jer smo morali savladati dosta novih vještina, učiti pekarski posao, složiti dobar tim i odgovoriti na brojne druge izazove.

Budući da je tih godina izbor pekarskih proizvoda bio jako sužen na svega nekoliko osnovnih vrsta kruha i peciva, uvidjeli smo da treba proširiti izbor pekarskih proizvoda kakvi su u to vrijeme postojali u Austriji i Njemačkoj. Prvu pekarsku opremu kupili smo u Austriji te koristeći znanje njihovih stručnjaka i tehnologiju uvodimo nove proizvode na naše tržište kao što su razna peciva sa sjemenkama, kornspitz, lisnata peciva i dr.

Kako je posao krenuo dobro, ubrzo prerastamo tadašnji prostor i 1995. godine selimo na novu lokaciju na Radničkoj cesti u Zagrebu, ali zbog daljnjeg povećanja proizvodnje već 2002. godine u zagrebačkoj Planinskoj ulici gradimo novu i po svim europskim standardima najmoderniju tvornicu.

Kakav je današnji tržišni profil Pan-Peka? Koliko proizvodnih pogona imate te koliko vlastitih pekarnica posluje u vašoj mreži?
Pan-Pek surađuje sa svim najvažnijim subjektima u Hrvatskoj, počevši od velikih trgovačkih lanaca, srednjih i malih trgovaca pa sve do bolnica, škola, vrtića, domova umirovljenika, hotela, restorana i drugih partnera. Danas imamo dva proizvodna pogona, u Zagrebu i Đakovu, distribucijske centre u Rijeci i Zadru te 48 maloprodajnih lokacija.

Koliko djelatnika ukupno zapošljavate te kakav je omjer maloprodaje i proizvodnje kada je riječ o broju djelatnika?
Trenutno upošljavamo oko 700 djelatnika, a od tog broja u maloprodaji radi njih 220.

Veliki događaj za hrvatsko tržište pekarskih proizvoda dogodio se u ožujku ove godine kada je poljski Enterprise Investors (EI) sklopio ugovor o stjecanju 65 posto udjela u Pan-Peku. Kako ste se odlučili na ovaj potez te što ova transakcija znači za budući razvoj tvrtke?
Da, to je stvarno velik događaj, i za Pan-Pek i mene osobno, ali i logičan slijed razvoja i rasta kompanije. Uvidio sam da je sve veći pritisak velikih igrača iz pekarske industrije na naše tržište te da je samo pitanje dana kad će doći do značajnijeg preslagivanja u pekarskoj branši. Nakon razmatranja nekoliko zanimljivih ponuda te više razgovora i upita za prodaju poslovnih udjela u zadnje dvije godine, shvatili smo da je EI najbolji izbor te da će svojim iskustvom i znanjem ubrzati razvoj kompanije te je dodatno osnažiti.

Kakve ste prodajne rezultate ostvarili u prvoj polovici 2018. godine? Kako ste zadovoljni s kretanjem prometa i osnovnih pokazatelja profitabilnosti?
Zadovoljni smo s rezultatima u prvih šest mjeseci, imamo financijski rast čak i iznad očekivanog, uz zadovoljavajuću profitabilnost. Trenutno radimo na optimiziranju procesa, razvoju novih projekata i proizvoda te traženju novih kvalitetnih lokacija za maloprodaju, što nam je fokus u sljedećih nekoliko godina.

S asortimanom smrznutih pekarskih proizvoda opskrbljujete maloprodajne trgovine prehrambenim proizvodima u Hrvatskoj. S kojim sve maloprodajnim lancima mješovite robe surađujete te u kojoj je mjeri veleprodajni segment važan za vaše ukupno poslovanje?
Mi smo pioniri smrznute proizvodnje u Hrvatskoj. Prvu smo smrznutu proizvodnju počeli raditi za Emmezetu kao prvi shopping centar u Zagrebu, a nakon toga krenula je suradnja s Kauflandom, Lidlom i Sparom. Pratili smo ih od prvog dana te napravili puno zajedničkih proizvoda i projekata.

Lidl je tu prodaju podigao na najvišu razinu, a slijedi ga i domaći lanac Plodine prateći nove trendove pa tako i oni uspješno kreću s “Back off” pečenjem u svojim hipermarketima. Veleprodaja nam je jako značajna za ukupno poslovanje. Zbog toga investiramo u nove linije i razvijamo nove proizvode kako bi naše partnere mogli što kvalitetnije pratiti u opskrbi i tako zadržati liderstvo u proizvodnji smrznutih pekarskih proizvoda.

Posljednjih je godina Pan-Pek uveo potpuno automatizirane proizvodne linije za odabrane kategorije proizvoda. Možete li reći kakvi su rezultati ovog investicijskog ciklusa? Prošle i ove godine investirali smo 10 milijuna eura u najmodernije proizvodne linije, što će nam dodatno osigurati razvoj novih proizvoda. Tako, primjerice, već radimo i asortiman bez E brojeva, znači bez aditiva te koristimo kisela tijesta koja sami razvijamo, što je danas svjetski trend.

Kada smo kod investicija, možete li najaviti neka nova ulaganja koja planirate realizirati u budućnosti kada je riječ o proizvodnim pogonima ili širenju i osuvremenjivanju prodajne mreže pekarnica?
Da, svakako, i jedno i drugo. Plan nam je povećati proizvodne kapacitete, tehnološki ih dotjerati i unaprijediti. Upravo smo u fazi montaže nove linije za lisnata i tanka tijesta u Zagrebu, a tijekom listopada kreće i montaža linije u našem proizvodnom pogonu u Đakovu.

Osim toga, radimo na rebrandingu trgovina, osvježavanju postojećih prodajnih prostora i traženju dobrih lokacija za otvaranje novih prodavaonica. U sljedećim godinama planiramo značajno povećati broj novih prodajnih mjesta Pan-Peka.

Hoće li ulazak Enterprise Investorsa otvoriti neka nova izvozna vrata za iskorak na poljsko ili neka druga strana tržišta?
Mi smo i sada prisutni na stranim tržištima. Smatramo to imperativom. U sklopu takve poslovne orijentacije već smo više godina prisutni na najvećim svjetskim prehrambenim sajmovima, gdje smo ostvarili mnoge kontakte i započeli poslovne suradnje, a EI nam daje dodatnu podršku i pomoć u strategiji širenja na tržišta van Hrvatske.

U koje zemlje plasirate svoje proizvode u ovom trenutku te koliko je izvoz važan za vaše aktualno poslovanje?
Izvozimo u okolne susjedne zemlje – Sloveniju, Mađarsku, Srbiju i Crnu Goru, a kroz Lidlove brendove izlazimo i na europska tržišta gdje ovaj trgovački lanac ima svoje poslovnice.

Pekarsko tržište u Hrvatskoj doživjelo je snažnu ekspanziju u proteklih desetak godina. Kako vi kao čovjek koji na tom tržištu posluje već duže od 25 godina vidite današnje stanje tržišta pekarskih proizvoda? Jesu li pekari uspjeli odgovoriti na zahtjeve suvremenog potrošača?
Kad se sjetimo pekarstva prije 25 godina i asortimana koji je tada postojao i danas, smatramo da je pekarstvo strašno evoluiralo, te da po proizvodima danas ne zaostajemo za najrazvijenijim pekarskim državama kao što su Njemačka, Austrija, Francuska ili Italija. Razvoj pekarskih proizvoda je konstantan. Pritom se inovacije sve manje odnose na standardni kruh i peciva, a sve se više ide prema snack proizvodima i finoj gastronomiji.

Kolika je potrošnja kruha i pekarskih proizvoda u Hrvatskoj u usporedbi s drugim zemljama Europske unije? Gdje postoje prilike za rast?
Potrošnja osnovnih pekarskih proizvoda kontinuirano pada. Tako je u 2017. godini procijenjena potrošnja od 76 kg po stanovniku, a prije nekoliko godina bila je na visinama iznad 80 kg. U zemljama EU-a konzumacija je nešto niža, ali svugdje uočavamo sličan trend pada potrošnje. Potražnja raste za funkcionalnom hranom, proizvodima obogaćenim nezasićenim masnim kiselinama, mineralima, vitaminima i sličnim sastojcima pa i u tom segmentu intenzivno radimo na razvoju novih proizvoda i nalazimo priliku za rast.

Kao što ste i sami spomenuli, i neki vodeći trgovački lanci prepoznali su rastuću potražnju te su u svojim supermarketima pozicionirali iznimno bogato opremljene odjele pekarnica sa svježe pečenim proizvodima. Uzima li to kruh iz usta, uvjetno rečeno, domaćim pekarskim lancima?
Sigurno jednim djelom da, ali to je tržišna utakmica koja nije uvijek lagana. S druge pak strane gledano, konkurencija je uvijek dobra jer te dodatno motivira, a tko ne prati trendove sigurno brzo ispada iz igre.

I na kraju, možemo li reći nešto i o vašim dobavljačima? Gdje nabavljate sirovinu za svoje proizvode te koje biste dobavljače istaknuli kao najvažnije za Pan-Pek?
Najveću pažnju posvećujemo kvaliteti sirovina. To nam je najvažniji faktor pri odabiru dobavljača. Pritom maksimalno nastojimo angažirati domaće tvrtke, ali uz uvjet zadovoljavanja visokih standarda koje postavljamo.