Dani kada se hrana bacala zbog isteka roka trajanja uskoro bi mogli postati prošlost zahvaljujući novim metodama koje su predstavili znanstvenici.

Istraživači na Sveučilištu Clarkson u New Yorku stvorili su male papirnate senzore koji mogu otkriti kada hrana više nije sigurna za jelo zbog razine zagađivača, antioksidansa i slobodnih radikala koji ukazuju na njezino kvarenje, piše iNews, a prenosi Lider.

“Papir mijenja boju kad dođe u kontakt s pokvarenom hranom, a intenzitet promjene boje ukazuje na to koliko je zapravo hrana pokvarena. Buduće verzije naljepnica mogu se razviti kako bi se identificirale potencijalno opasne bakterije, uključujući salmonelu i Escherichiju coli”, izjavila je voditeljica tima, profesorica Silvana Andreescu.

Senzori se također mogu koristiti u kozmetičkoj industriji kako bi upozorili potrošače kada proizvod više nije siguran za upotrebu.

Dok se šminka može održati neotvorena oko tri godine, maskara i tekući eyeliner trebaju se zamijeniti svakih tri do šest mjeseci kako bi se smanjila opasnost od infekcija oka.

Uporaba ovih naljepnica mogla bi značajno pridonijeti smanjenju bacanja hrane. Prosječna britanska obitelj svake godine baci hrane čija vrijednost seže do 700 funti godišnje, što je oko 350.000 tona bačene hrane samo u toj zemlji, navodi se u programu Akcijski plan za otpad, vladine skupine za otpad. U tim tonama ima i mnogo zdravstveno ispravne hrane koju se zbog navedenog roka trajanja zapravo neopravdano baca u smeće.

Projekt je predstavljen na 254. nacionalnom sastanku i izložbi Američkog kemijskog društva. Tom prilikom predstavljena je i ambalaža dizajnirana da produljuje rok trajanja hrane sprečavanjem prekomjernog sazrijevanja i truljenja. Tim Hayriyea Ünala sa Sveučilišta Sabanci u Turskoj stvorio je tanku foliju za pakiranje obloženu glinenim nanocijevima koje sadrže prirodno antibakterijsko eterično ulje koje se nalazi u timijanu i origanu.

Cijevi apsorbiraju etilen, spoj koji oslobađaju voće i povrće tijekom sazrijevanja, zadržavajući vodenu paru i druge plinove i sprječavajući kisik da uđe u membranu. Ulje ubija mikroorganizme, zaustavljajući rast bakterija, a tim sada planira testirati foliju kako bi se osiguralo da je netoksična i da je sigurno konzumirati hranu koja je bila omotana u nju. (lider.media)