viski-casa-largeProizvodnja viskija je najvrjednija škotska industrija zahvaljujući tradiciji dugoj više od 500 godina

Zahvaljujući prodaji 570 milijuna boca viskija u inozemstvu, ukupan izvoz škotskog viskija porastao je u prvoj polovici godine 22 posto, prenosi  The Guardian.

Unatoč globalnoj gospodarskoj krizi i relativno visokim cijenama viskija, vrijednost pošiljki u prvih šest mjeseci iznosila je 1,8 milijardi funti, u odnosu na 1,47 milijardi funti u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Scotch Whisky Association (SWA) izjavila je kako porast izvoza mogu zahvaliti povećanoj potražnji za škotskim nacionalnim pićem u Aziji i Južnoj Americi.

Tako je u Aziji prodaja u prvoj polovici godine porasla 33 posto, a u Južnoj Americi gotovo 50 posto. Također je vrijednost prodaje škotskog viskija porasla i u SAD-u i to za 14 posto, kao i u Francuskoj za 13 posto.

Gawin Hewitt, izvršni direktor SWA izjavio je kako je viski sada glavni pokretač u izgradnji trgovinskih odnosa s inozemstvom, a velik utjecaj na rast izvoza imalo je i ukidanje uvoznih barijera na alkoholna pića u Indiji i Turskoj, kao i veća pravna zaštita nacionalnog škotskog branda.

Ipak, ovakvi pozitivni rezultati mogli bi biti narušeni najavljenom odlukom škotske vlade o uvođenju minimalnih cijena na alkoholna pića, koje bi mogle znatno potkopati višegodišnje  napore škotske industrije alkoholnih pića u borbi protiv uvoznih carina i protekcionizma na inozemnim tržištima.

Inače, proizvodnja viskija je najvrjednija škotska industrija zahvaljujući tradiciji dugoj više od 500 godina, a također više od 90 posto ukupne proizvodnje namijenjeno je inozemnim tržištima. (Bankamagazin)