OstaloTVOtvorenje vinskog kompleksa Vina Belje

Otvorenje vinskog kompleksa Vina Belje

U vinogradima baranjskog vinogorja, na obroncima Banovog Brda, 12. rujna 2011. godine otvoren je vinski kompleks Vina Belje, vrijedan 20 milijuna eura.

U novom vinskom kompleksu proizvodit će se godišnje osam milijuna litara vrhunskog vina. S otvorenjem vinarije obilježen je početak ovogodišnje berbe grožđa koja je počela sa sortom chardonnay, istaknula je Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica Agrokora za strategijske poslove.

Posebno je naglasila kako je cilj tog koncerna da ukupnom godišnjom proizvodnjom od 20 milijuna litara vina na raznim hrvatskim lokacijama promovira Hrvatsku kao zemlju dobrih vina.

Predsjednik Nadzornog odbora Agrokora, Ivan Todorić, istaknuo je da Agrokor u zadnjih deset godina u razvoj svojih kapaciteta ne samo u Hrvatskoj, već i susjednim državama, ulaže 200 milijuna eura. Novo vinsko postrojenje ocijenio je iznimno značajnim za daljnji razvoj vinogradarstva u Hrvatskoj, dodavši kako je cilj da Belje na prostoru Baranje osigura proizvodnju grožđa na 610 hektara. Proizvodnja grožđa sada se odvija na nešto više od 500 hektara.

Predsjednik Uprave Belja, Goran Pajnić, rekao je kako je cijeli pogon izgrađen za godinu dana, a u novoj vinariji instalirano je 247 inox spremnika talijanske tvrtke Gortani. Primarna prerada sastoji se od tri linije prijema grožđa, tri odvajača peteljki, četiri preše za grožđe i 12 vinifikatora za proizvodnju crnih vina Gimar. Vinarija je veličine 10.190 četvornih metara.

Najnovije objave

Grupa Podravka u prvih šest mjeseci 2024. značajno povećala prihode od prodaje i dobit

Prihodi su porasli za 34,1 milijun eura na 380,4 milijuna eura, a neto dobit iz poslovanja iz koje su isključene jednokratne stavke gotovo 50...

izlog

Zonin: Višestoljetna tradicija u vinarstvu

Utemeljeni prije više od 200 godina, vinogradi obitelji Zonin rasli su zajedno s talijanskim vinskim sektorom. Sedma generacija obitelji Zonin daje strastveni doprinos stvaranju...