Jaka alkoholna pića – Trendovi: Godina velikih iskušenja

Ugostiteljski sektor pretrpio je u 2020. godini gubitke zbog izostanka turističkih dolazaka i mjera izolacije, a potražnju je usporilo i povećanje cijena.

Prema Euromonitor Internationalu, COVID-19 je imao snažan negativan utjecaj na žestoka pića u 2020. godini. Turisti su ključni potrošači ovih proizvoda, a zabrana putovanja i kasniji pad priljeva turista ozbiljno su ograničili potražnju. Osim toga, prekid rada ugostiteljskih objekata tijekom dva odvojena razdoblja također je pogodio prodaju, a ograničenja korištenja prostora u ugostiteljskim objektima i socijalno distanciranje spriječili su povratak na normalan rad čak i kada su barovi ponovno otvoreni.

Prodaja u trgovinama također nije pošteđena te bilježi nagli pad prodaje nakon solidnog rasta u 2019. pri čemu nije zabilježena niti neka osjetnija selidba potrošnje iz sektora ugostiteljstva u maloprodaju. Hrvatska kultura pijenja uvelike je izgrađena oko druženja, a kod kuće se malo pije, osim vina i piva. Ovi proizvodi su također izrazito sezonski, s potrošnjom usko vezanom uz ljetne i zimske praznike. Uz to, povećana je i trošarina na žestoka pića. To je dovelo do rasta cijena proizvoda, a poskupljenje je dodatno uvećano i kao rezultat problema s opskrbom uvoznih brendova.

Proizvođači i trgovci na malo pokušali su izbjeći prenošenje povećanja cijena na potrošače gdje je to bilo moguće pa je godina zaključena sa široko rasprostranjenim sniženjima; to je dovelo do trenda prelaska ljudi s konzumiranja žestokih pića u barovima i drugim ugostiteljskim objektima na ispijanje pića ispred supermarketa ili benzinskih postaja. Međutim, to nije bilo dovoljno da se umanji učinak izgubljene prodaje od otkazanih ljetnih roštiljanja i drugih ležernih druženja.

Prethodni članakNielsen Digital Summit okupio medijske i marketinške lidere u Hrvatskoj
Sljedeći članakNelt Grupa prešla milijardu eura prihoda, počinje raditi u Hrvatskoj i Sloveniji