Proizvođač mineralnih i izvorskih voda te bezalkoholnih pića, tvrtka Jamnica iz sastava koncerna Agrokor, u prvom je tromjesečju zabilježila brži rast rashoda od prihoda pa je dobit prije oporezivanja iznosila nešto više od četiri milijuna kuna, što je 2,7 milijuna kuna manje u odnosu na prvo lanjsko tromjesečje, podaci su iz financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

jana-proizvodnja-midiPo tim su podacima, obveze Jamnice za porez na dobit u prvom tromjesečju iznosile 5,5 milijuna kuna, što je 1,2 milijuna kuna više nego u istom lanjskom razdoblju pa je Jamnica ostvarila neto gubitak od 1,4 milijuna kuna, dok je u istom prošlogodišnjem razdoblju imala neto dobit od 2,4 milijuna kuna.

U razdoblju siječanj-ožujak ove godine Jamnica je ostvarila ukupni prihodi od 207,3 milijuna kuna, što je 9,3 posto više nego u prvom tromjesečju prošle godine. Pritom su prihodi od prodaje povećani za 11,2 posto, na 198,5 milijuna kuna.

Prihodi u izvozu rastu 21 posto, a na domaćem tržištu 9 posto, navodi se u izvješću. Jamnica je u prvom tromjesečju prema istom razdoblju lani povećala i ukupne rashode i to za 11 posto, na 203,2 milijuna kuna. Ukupni rashodi rasli su najvećim dijelom zbog rasta cijena sirovina, repromaterijala i energije, navode u tvrtki.

U izvješću se navodi kako je tvrtka i u 2012. nastavila s ulaganjima u razvoj novih proizvoda i poboljšanje postojećih. Također napominju kako stalnim kontaktima s kupcima i dobavljačima upravljaju rizikom likvidnosti te osiguravaju dostatna financijska sredstva za podmirenje svojih obveza. (Poslovni dnevnik)