Twitter je izvijestio o snažnom rastu prihoda i broja korisnika u proteklom tromjesečju, no pritom je angažman korisnika smanjen, dok je gubitak povećan, pa je cijena dionice te društvene mreže oštro pala.

U trećem je kvartalu broj aktivnih korisnika Twittera porastao za 23% u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 284 milijuna, nešto sporije u odnosu na prethodno tromjesečje, kada je, zahvaljujući svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu, broj korisnika porastao za 24%.

U trećem su tromjesečju prihodi te društvene mreže porasli za 114%, na 361 milijun dolara. No, gubitak kompanije dosegnuo je 175 milijuna dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju iznosio 64,6 milijuna dolara.

Pritom je za 7% palo prosječno vrijeme koje korisnici provode na toj društvenoj mreži, što je pokazatelj koji se pažljivo prati jer upućuje na angažman korisnika. A pad tog pokazatelja navodi na zaključak da kompanija ima poteškoća u održavanju interesa postojećih i privlačenju novih korisnika.

Premda je izvršni direktor Twittera Dick Costolo poručio da je treći kvartal financijski bio vrlo uspješan, cijena dionice te društvene mreže potonula je jučer više od 9%, na 44 dolara.

Ulagače su, naime, razočarale i procjene Twittera da će u četvrtom tromjesečju ove godine ostvariti prihode između 440 i 450 milijuna dolara, što je manje od procjena analitičara, s obzirom da se radi o blagdanskom kvartalu, kada je potrošnja, kao i uporaba usluga kakve pruža Twitter najveća. (HRT)