Uskoro u Hrvatsku stiže Settle – aplikacija za mobilna plaćanja koja će omogućiti plaćanja direktno između korisnika, kao i između korisnika aplikacije i trgovaca. Ovaj novi sustav plaćanja, kakav se u nordijskim zemljama odakle stiže Settle već smatra posve uobičajenim, donosi brojne prednosti zbog kojih će ga korisnici željeti koristiti. Uz veći broj korisnika koji očekuju mogućnost plaćanja mobitelom, trgovci imaju priliku iskoristiti i neke nove mogućnosti koje im se pružaju u pogledu povećanja prodaje i privlačenja većeg broja novih kupaca…

Rukovanje gotovinom nespretno je: česte su situacije kada je baš nemamo dovoljno pri ruci, bankomat nije u blizini ili ga ne stižemo tražiti. S druge strane, baš kao što kažu kako je najbolji fotoaparat onaj koji imate pri ruci, i najbolji je novčanik onaj koji ćete danas gotovo sigurno imati pri ruci – mobilni telefon.

Koliko je gotovina, zapravo, nepraktična, vidi se već i na najjednostavnijim primjerima. Želite platiti kavu putem do posla no, eto, baš ste ostali bez gotovine i nemate vremena trčati do bankomata? Želite platiti vozaču taksija i imate sličan problem?

Ili, morate podijeliti troškove zajedničkog poklona s nekoliko prijatelja – ali strašno je nepraktično razmjenjivati gotovinu ili uplaćivati na tuđe brojeve tekućeg računa. Možda trebate podijeliti zajednički račun za jučerašnju kavu ili večeru – ponovno imate sličan problem. Bez dodatnih informacija, poput broja tuđih bankovnih računa, ništa od ovoga ne možete napraviti na jednostavan način.

Mobitel u potpunosti zamjenjuje gotovinu
Norveška tvrtka Auka stoga će uskoro u Hrvatskoj predstaviti Settle, aplikaciju za mobilna plaćanja koja rješava sve ove probleme, a korisnicima – bez obzira jesu li kupci ili trgovci koji za svoj proizvod ili uslugu žele naplatiti naknadu – donosi i brojne druge prednosti. Primjerice, za prebacivanje novca na tuđi račun više nije potrebno znati broj računa – dovoljan je samo broj mobilnog telefona, slično kao za chat.

Nije nimalo čudno, upravo zbog ove jednostavnosti korištenja, kako je rješenja za mobilna plaćanja prigrlilo dvije trećine stanovnika Norveške, Švedske, Finske i Danske – a sada će ovaj trend stići i u Hrvatsku, kažu u Auki.

Settle je europska aplikacija za mobilno plaćanje koja se temelji na dokazanoj i nagrađivanoj platformi za mobilna plaćanja koja je bila ključna za revoluciju mobilnih plaćanja u nordijskim zemljama gdje je danas posve normalno sve platiti mobitelom – čak i one najmanje ili najveće iznose.

Prednosti za trgovce
Najveća prednost Settlea u odnosu na gotovinsko i kartično plaćanje, ali i na slične mobilne aplikacije, jest u jednostavnosti korištenja, odnosno pokrivanje cijelog korisničkog puta kakvog smo opisali na početku teksta, te primjenjivost u nizu scenarija – neovisno o tome želite li prijatelju vratiti novac, platiti ručak ili povrće na tržnici.

Settle je, usto, posve siguran te korisnici nemaju razloga za brigu oko sigurnosti ovakvog načina plaćanja – Auka je bila prva tvrtka u Norveškoj koja je imala dozvolu norveškog financijskog regulatora za ovu vrstu usluge.

Kako će korisnici rado koristiti aplikaciju koja i njihova plaćanja trgovcima čini brzim, jednostavnim i zabavnim, i trgovci se trebaju pripremiti za početak ovog vala. Nedavno istraživanje, provedeno među trgovcima u Hrvatskoj, pokazalo je kako 77 posto trgovaca vjeruje da će u narednim godinama prevladati upravo mobilna plaćanja, pri čemu nije zanemariv faktor kako je Hrvatska turistička zemlja te se mogu očekivati i brojni turisti iz zemalja gdje su plaćanja mobitelom već sada posve normalna i očekivana. Sustavi poput Settlea pritom i trgovcima nude brojne prednosti poput, primjerice, mogućnosti da kroz Settle uspostave i realiziraju svoj loyalty program i privuku nove kupce.

Za više informacija o svemu što će Settle vrlo skoro ponuditi hrvatskim korisnicima, posjetite settle.eu/hr. Tvrtka Auka, pioniri mobilnih plaćanja koji stoje iza Settlea, upravo traže partnerske tvrtke i trgovce koji prihvaćanjem mobilnih plaćanja žele podići svoje poslovanje na sljedeću stepenicu.

Želite li direktno saznati koje vam se prilike i mogućnosti pružaju uz Settle, kontaktirajte sales@auka.io.