VijestiZemljaKarolina razmatra mogućnosti izlaska na tržište Saudijske Arabije

Karolina razmatra mogućnosti izlaska na tržište Saudijske Arabije

U osječkom konditoru u tijeku su investicije u infrastrukturu ukupne vrijednosti pola milijuna eura

Odmah nakon preuzimanja osječke tvornice keksa Karolina, u ožujku 2011., od strane Kraš grupe započeo je novi razvojni ciklus tog poduzeća koje je u novijoj povijesti proživjelo teška razdoblja, od čestih promjena vlasnika do značajnog pada broja zaposlenih.

Nakon integracije Karoline u Kraš grupu očekivalo se i najavljivalo mnogo. Prvi benefiti pripajanja osječke tvrtke najvećem hrvatskom konditoru do izražaja su došli vrlo brzo kada su preseljene dvije linije za proizvodnju poznatih Kraševih napolitanki, što je povećalo proizvodnju i odmah otvorilo novih 40-ak radnih mjesta, piše Glas Slavonije.

“U posljednje dvije godine značajno smo u Karolini poboljšali poslovanje. Nakon preseljenja proizvodnih linija na kojima proizvodimo poznate Kraševe napolitanke povećali smo proizvodnju koja sada već zauzima gotovo polovinu naše ukupne proizvodnje, tako da smo jako zadovoljni”, izjavio je Alen Varenina, direktor Karoline, te je dodao kako je to rezultiralo time da je Karolina lani zabilježila rekordnu proizvodnju u posljednjih 15 godina.

I ove će godine ukupna proizvodnja biti približno na razini prošlogodišnje. Varenina pritom napominje kako su zadovoljni i financijskim rezultatom, ali i razvojem situacije na tržištu.

“Od ove godine proizvodimo i nove proizvode iz asortimana Vic, poznate Kraševe marke krekera i štapića. U svibnju smo počeli proizvodnju Vic flipsa koji se prije proizvodio uslužno u Kanaanu, uz značajno poboljšanje recepture i proširenje palete proizvoda novim oblicima i okusima. Razvili smo paletu slanih proizvoda posebno prilagođenih djeci (blaži okusi i oblici životinja) te nešto starijim klincima i odraslima (veća hrskavost i jači okusi proizvoda). Uz flips tržištu smo predstavili i dva nova Vic krekera od kojih je jedan (3D kreker) apsolutna inovacija na hrvatskom tržištu. Važno je navesti i da su cjelokupan razvoj proizvoda odradili u Karolini naši stručnjaci koji imaju potrebno znanje i iskustvo stečeno u vremenima Slobode, kao i u razdoblju dok smo bili dio Lorenz grupacije, jedne od najvećih svjetskih proizvođača slanog snacka. S druge strane, kolege iz Kraša odradili su sjajan marketinški i prodajni dio posla te smo timskim radom stvorili odlične proizvode i time povećali ponudu domaćeg snacka na policama trgovačkih lanaca”, kaže Varenina.

Kad je riječ o ulaganjima u Karolinu, Kraš je osim investicija u dvije proizvodne linije značajna sredstva usmjerio i u obnavljanje infrastrukture.

“Već smo prije najavljivali da nastavljamo investicije ovisno o razvoju situacije na tržištu našim pristupanjem EU s posebnim naglaskom na promjenu tretmana izvoza na tržište CEFTA-e, što je moglo imati negativne efekte. Međutim, pokazalo se da je to manje-više prošlo bezbolno, odnosno nismo osjetili značajnije negativne efekte. Štoviše, ima i pozitivnih”, ističe Varenina dodajući kako se pored tradicionalnih tržišta, gdje je uz domaće, najznačajnije tržište BiH te Slovenije, zatim ostalih zemalja bivše Jugoslavije i EU, pa čak i SAD-a, ozbiljno razmatra o ulasku na neka za Karolinu potpuno nova tržišta.

“Naime, Kraš je tržišni lider u segmentu vafla na tržištu Saudijske Arabije, što otvara značajne potencijale za ulazak na to tržište i proizvoda proizvedenih u Karolini. Razgovori u tom smjeru su daleko odmakli, ali ovaj iskorak zahtijeva veća ulaganja u novu opremu. Nadam se da bi dio financiranja mogao biti osiguran kroz natječaj Ministarstva gospodarstva koji je u tijeku i koji financira upravo ovakve projekte”, rekao je Varenina.

Također je istaknuo kako su u Karolini s prijašnjim vlasnikom ostali u odličnim odnosima te nastavili proizvodnju asortimana Bobi flipsa i krekera kao njihov ugovorni partner. “Od kolovoza ove godine preuzeli smo i dio proizvodnje krekera za njemačko i austrijsko tržište pod markom Lorenza od njihove tvornice u Poljskoj. To je bilo moguće isključivo zbog dokazane kvalitete i iskustva te naravno povoljnije cijene, što je dokaz naše konkurentnosti i spremnosti za tržište EU”, zaključio je Varenina. (Glas Slavonije)

Najnovije objave

dm Zadar jump održat će se u subotu 27. srpnja

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27....

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...