Agrokor dobio zeleno svjetlo za preuzimanje Mercatora

Slovenska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AVK) objavila je u petak na konferenciji za novinare da je pozitivno riješila prijavu Agrokora o koncentraciji, vezanu za povezivanje s Mercatorom.

Slovenski regulator pri tome od Agrokora nije zahtijevao nikakve dodatne mjere jer ocjenjuje da koncentracija neće na slovenskom tržištu dovesti do bitnog smanjenja učinkovite sposobnosti konkurencije.

AVK je odluku o tome donijela prošlog petka, a o njoj obavijestila i stranke u postupku, rekao je na konferenciji za novinare direktor te agencije Andrej Krašek.

Dodao je da je prilikom odlučivanja agencija provjerila je li koncentracija podložna procjeni Europske komisije. Kupoprodajni ugovor Agrokora i većinskih vlasnika Mercatora bio je sklopljen pred ulazak Hrvatske u EU, što znači da EU nije nadležna za ocjenu koncentracije na europskom tržištu, rekao je Krašek.

Što se tiče vertikalnih učinaka koncentracije povezivanjem Agrokora i Mercatora slovenski regulator konstatira da udružena tvrtka ne bi imala dovoljno snage da uz ostvarivanje profita odbija isporuku svojih proizvoda konkurentima u maloprodaji jer bi time smanjilo vlastitu prodaju.

Krašek je rekao da je nedavno posjetio srbijansku komisiju za zaštitu tržišnog natjecanja, te da mu nisu znali odgovoriti na pitanje kad će donijeti odluku o prijavi koncentracije Agrokora i Mercatora na tržištu Srbije. Krašek je rekao da je skeptičan u vezi navoda medija da bi se to moglo dogoditi već 6. prosinca.

Što se tiče procjene njegove agencije o koncentraciji Agrokora i Mercatora, Krašek je rekao da oko toga nije bilo nikakvih političkih ili drugih pritisaka. (Tportal.hr / Hina)

Prethodni članakProsinac 2013.
Sljedeći članakKarolina razmatra mogućnosti izlaska na tržište Saudijske Arabije