Inovacija s marketinškog područja dolazi u vidu Katalog TV-a, interaktivnog televizijskog kanala na kojem će, uz informacije o trgovačkim proizvodima i uslugama, uskoro biti omogućena i kupnja

Iako su prednosti komunikacije između trgovaca i kupaca putem kataloga velike, ovakav oblik informiranja sa sobom nosi i negativne strane kao što su pretrpani poštanski sandučići i nered koji oni stvaraju.

Upravo zato mlađe generacije radije biraju internet kao sredstvo informiranja, no starija populacija nije sklona tomu. Uz to, čak i oni mlađi, pogotovo nakon radnog dana koji je nerijetko proveden za računalom, nisu pretjerano entuzijastični ponovno “visiti” pred monitorima.

Upravo te loše strane letaka i računala čine Katalog TV odličnom alternativom. Naime, tim iz tvrtke TV Katalog došao je na jednostavniju i praktičniju ideju – pregled trgovačkih letaka putem televizije.

JEDNOSTAVNOST KORIŠTENJA
Katalog TV je interaktivni televizijski kanal koji na jednom mjestu pruža sve informacije o atraktivnim akcijskim ponudama svih poznatih trgovačkih kuća.

“Ponuda nam je trenutačno podijeljena u niz kategorija kao što su supermarketi, drogerije, namještaj, sve za dom, sve za djecu, moda, putovanja, sport, tehnika i kućni ljubimci”, pojašnjava Kristijan Lemac koji je s Vjekom Kalebom suvlasnik tvrtke.

Ovakva klasifikacija čini pretragu za proizvodima brzom i učinkovitom, a kada se govori o prednostima za korisnika, svakako treba izdvojiti jednostavnost korištenja ove platforme.

“Pokušali smo maksimalno pojednostaviti korištenje usluge i smatramo kako smo u tome uspjeli. Sve počinje pritiskom crvenog gumba na daljinskom upravljaču, nakon čega ste prepušteni potrazi po svim katalozima”, ističe Kaleb.

Dodatna prednost ovakvog informiranja za kupce je i brzo učitavanje te uredno posloženi i jasno istaknuti katalozi u televizijskom formatu, što često nije slučaj kod interneta.

Trgovci su, pak, s ovim kanalom dobili način oglašavanja koji je apsolutno mjerljiv i relevantan. Tako putem Katalog TV-a svaki klijent, odnosno trgovac, može znati točno u klik koliko je puta njegov katalog pogledan.

Trgovcima veliku prednost kod ovog načina komunikacije s kupcima predstavljaju i precizni statistički podaci po županijama gdje mogu točno znati koliko je ljudi i od kuda pogledalo njihov katalog.

Uz to, ovaj način oglašavanja i komunikacije znatno je prilagodljiviji od tiskanog letka pa ukoliko neki trgovac ne želi da njegov katalog bude dostupan u određenom području, usluga se može ciljano deaktivirati.

Ovo je vrlo bitna značajka u područjima gdje određeni trgovac nema svoj dućan ili ako neki proizvod nije zastupljen u određenoj regiji.

Što se tiče troška za trgovce, on je sveden na broj pregleda, no naplaćuje se maksimalno do tri pregleda iz jednog kućanstva.

Također, oni koji žele dodatno istaknuti svoje proizvode mogu to učiniti putem bannera, ali ova usluga se i dalje razvija pa će nove mogućnosti reklamiranja, informiranja i oplemenjivanja sadržaja putem recepata, videa ili tekstova tek uslijediti.

USPJEŠAN POČETAK
Katalog TV je dostupan od veljače ove godine svim korisnicima Max TV usluge, a odnedavno se može pratiti i na Iskon TV-u.

No, ovaj kanal će uskoro biti vidljiv i korisnicima Opti TV-a, što znači da će ova usluga biti dostupna u više od 400.000 kućanstava.

“Naravno, uz sve dostupne IPTV operatere planiramo i dalje širiti svoju uslugu”, najavljuje Lemac te dodaje kako u ovom trenutku imaju ukupno 70 klijenata među kojima su i gotovo svi veliki maloprodajni lanci robom široke potrošnje u Hrvatskoj.

No, TV Katalog surađuje i s manjim trgovcima kojima je tiskanje letaka i distribucija preskupa pa u ovom načinu oglašavanja vide priliku putem koje kupci mogu saznati dodatne informacije i cijene u njihovim dućanima, bez dodatnih troškova.

“Svi trgovci ali i proizvođači su dobrodošli na Katalog TV. S obzirom na to da smo potpuno nova usluga na tržištu teško mi je predvidjeti rezultate suradnje, odnosno prikazivanja na Katalog TV-u, ali zato svima nudimo probni period gdje mogu testirati mogućnosti naše platforme i vidjeti koliki utjecaj ona ima na njihovo poslovanje”, kaže Kaleb.

DRUGAČIJI OD DRUGIH
Premda je televizija i dalje jedan od najutjecajnijih medija na tržištu novosti koje viđamo s tog područja pokazuju kako su interaktivnosti koje omogućava IPTV nedovoljno iskorištene.

Upravo u tome i leži inovativnost ove platforme: stvaranje novih načina komunikacije s kupcima. Tako je Katalog TV ujedno i prvi televizijski kanal koji omogućava gledatelju povratnu komunikaciju sa sadržajem.

Takav oblik medija je naišao na izuzetno plodno tlo kod gledatelja u Hrvatskoj, a iz tvrtke ističu kako to dokazuju i dosad ostvarene brojke.

Ipak, ne treba zanemariti ni internet koji danas ima važnu ulogu pri informiranju pa tako Katalog TV ima i svoje web stranice na kojima se također može pogledati sadržaj koji se nalazi i na televizijskom kanalu, no činjenica je kako je takav vid informiranja putem televizije znatno brži i pregledniji.

S obzirom na uistinu širok spektar proizvoda koji se prezentira na ovom programu, svatko će pronaći barem jednu kategoriju za sebe. Informacije se redovito ažuriraju, što znači da su sve dostupne akcije uvijek aktualne.

Uz to, broj kućanstava koji se može koristiti ovom uslugom sve je veći, a s obzirom da je u prvih šest mjeseci otkako je ova usluga aktivirana pregledano više od šest milijuna kataloga, pri čemu povrat gledatelja iznosi oko 55 posto, jasno je kako će sa svakim novim operaterom i novom uslugom na kanalu ta brojka dodatno rasti.

ŠIRENJE PONUDE
“Mi smo pioniri ovakvog projekta, ne samo u regiji, već i šire. Pokrenuli smo nešto sasvim novo te smo u samoj pripremi kompletnog posla, ali i kasnije, bili prepušteni vlastitoj kreaciji i mašti. Nadamo se da smo uspjeli u tome, s tim da težimo još boljem i savršenijem projektu”, naglašava Lemac.

Slijedom toga, vlasnici najavljuju i skorašnje lansiranje aplikacije za pametne telefone koja je već u pripremi. Radi svih navedenih novina, na dosadašnji dio ovog projekta gledaju kao na početnu fazu pa još uvijek nadograđuju određene opcije i kategorije.

No, uskoro stiže i najznačajnija nadogradnja ovoga kanala. Naime, u prvom kvartalu 2015. godine gledateljima će, zahvaljujući razvoju e-shopping platforme, biti omogućena i kupnja putem televizije.

Time će ova tvrtka stvoriti prvi televizijski kanal na kojem će gledatelji moći obaviti kupnju i to praktično samo uz pomoć daljinskog upravljača. Preko televizije će se moći nabaviti asortiman iz kataloga, a kasnije i ostali proizvodi koje zastupljeni trgovci imaju u svojoj ponudi.

Ipak, iz tvrtke su svjesni kako kupnja na daljinu još uvijek stvara nepovjerenje kod potrošača pa uz klasične oblike plaćanja, kao što su kreditne kartice i plaćanje SMS kodom, najavljuju još jednu inovaciju – plaćanje putem teleoperatera gdje će uz trošak njihovih usluga na računu biti iskazan i trošak kupnje.

No, pritom ne gube ni trgovce iz vida pa razmišljaju i o kupnji putem vaučera gdje kupac, da bi ga iskoristio, mora otići u dućan, što povećava mogućnost za dodatnom kupnjom. Ovu uslugu su već prepoznali i u inozemstvu pa se ekipa Katalog TV-a priprema i za daljnja širenja.

“Dobili smo upite za širenje na inozemno tržište pa vrlo brzo planiramo postati hrvatski izvozni proizvod”, najavljuje Kaleb. Kako ova usluga nudi velike mogućnosti nadogradnje svakako će se dalje širiti i razvijati, no postepeno, kako ne bi došlo do pretrpanosti korisnika i trgovaca, zaključuju direktori tvrtke.